Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Eget foto. När det yr, dekorerar snön tallgrenar till charmfulla snöblommor!


JANUARI

Nytt års första spännande natt är över. Då jag var yngre gjordes trolleri denna natt men numera har man inte mera alltid lust att lyfta på förlåten eller studera förebud. Frågan när man möter sin kära har alltid intresserat flickor. Gamla och sjuka vill veta sina levnadsdagars längd.

Januari, vanligen den kalla vintermånaden, har detta år börjat ovanligt. Marken är bar. Idag, den 11 januari föll snöblandat regn. Nu samma dag på kvällen är skog och mark slutligen täckta tunt av vit snö. Jag gick ut med mina vovvar. De var helt förvånade över snön. De skrapade och smakade på snön men ville inte ännu rulla sig i den. En sparvflock åt ännu i morse frön i hundparkens gräsmatta. Nu var den försvunnen.

Vädret blir nu kallare. Det blir vinter lovar väderleksrapporten! I Lappland är kölden isande kall, mer en trettio minusgrader.

Nu väntar jag mig snart blixtrande sol när det blir högtryck, köld och klara skyar. Jag kallar den tiden januarivår! Jag hatar snålblåst, köld och mörker. Jag saknar och längtar efter ljus och vår! Jag hoppas av hela mitt hjärta att det inte mera i år blev en av de fasansfulla polarvintrarna som förekommer då och då.

I övermorgon är 20.de dag jul och Knut kör Julen ut! För i tiden ansågs det att då var julfred och julkalas förbi. Därefter började vanliga vardagliga arbeten.

I januari levs midvintertider. Man sover inte mera dygnet runt väl mättad på ugnsbänken, nu arbetar man ute i kallt väder och mörker i skog. De som fiskar börjar laksäsong.

Jag själv inväntar den 19 januari, min egen namnsdag Heikki. Det är sankt Henriks, Finlands skyddshelgons minnesdag. Biskop Henrik dödades då av Lalli år 1156 på Kjulo träsks is i Satakunda. Samma dag vänder björnen sig på andra sidan och frågar ”Är det dag igen?”. På Henriks dag är det mitt i vintern.

I många unga familjer ökar familjens huvudantal. Den förgångna vårkärlekens frukter är mogna och följder blir verklighet och flera förhoppningar allvar. Jag anser att januari är de nyföddas månad. Min pappa, mamma och svärfar alla tre, var födda i januari!

Januari har redan svaga förhoppningar om ljus, vår! Jag vill inte göra vintern sämre än dess rykte. Motbjudande är vintern endast för köldens och mörkets skull. Annars är januari ofta sagolikt skön med sina vita landskap och spännande karaktär i ur och skur då vägarna yr igen!

© Heikki Hellman 2014-01-12
Prosa (Kortnovell) av Heikki Hellman
Läst 433 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2014-01-12 15:01Bookmark and Share


  Lena Själsöga Keijser
så vackert
omfamnar du
livets andning
2014-01-17

  Palett VIP
Trevligt att läsa dina januaritankar och reflexioner om denna månad.
2014-01-13

    maija tuori

Sanoilla maalaat värikkäitä tauluja !
Mielenkiintoisia lukea !
2014-01-13

  Bo Himmelsbåge
Fin o underhållande beskrivning av årets första månad, då det äntligen börjar bli en antydan till vinter här i Skåne, istället för regn, fukt o elände! En aning ljusare har det blivit,
o jul o nyår är överstökade! Det finns hopp om vår!

Tack Heikki!
2014-01-13

  Eva Helene VIP
Januari blev här så personlig och intagande på något sätt, en månad som jag annars inte har på min favoritlista. Det tackar jag för!
2014-01-13

  walborg
Gratulerar till bemärkelsedagen - fin beskrivning av denna bistra kyla vi plötsligt fått.
2014-01-13

  Minkki VIP
skönt tecknar du januaris porträtt :)
2014-01-12

  ResenärGenomLivet VIP
En skön januaribeskrivning...vi har också fått lite snö, det lyser upp så fint...
2014-01-12

    ej medlem längre
Årstiderna, naturen och allt väsen, stort som smått, hedras av Dina texter.

Du gör det så bra!
2014-01-12

  aol
du skriver på ett sätt som gör att an vill läsa,
2014-01-12

  Ida-Marianne VIP
Jag gillar din text och tycker också att det är skönt att vi kommit in i januari och går mot ljusare tider...
2014-01-12
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman