Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ett ord är ett vapen


Varför behövs poesi

I skapelsen var ordet först
Och bara sedan vår planet
Och vattens glans och ökens törst
Och gröna lockar forna träd

Sen börjas mänsklighetens gång
Och evig kamp på vem var störst
Och barnens skratt och moderns sång
Men ordet, det var alltså först

Varenda civilisation
Har sin uppgång, storhet och fall
Först mänskligheten bygger upp
Och sedan kriget dödar allt

Medan det återstår ruin
Hörs barnens gråt och moderns skrik
I likhet med köttkvarnsmaskin
Kärlek och hoppet dödar krig

Allt… men med enda undantag
Man dödar inte ord som sagt

Och Cesar död och August död
Och cirkeln rubbad mitt itu
Folk ropad ”skådespel och bröd!”
Vad återstår av detta nu?

Antikens myter finns ju kvar
Vergilius ”Aeneid”
Homeros ”Odysse” så klart
Med råge vunnit denna strid

När renässansen blomstrat upp
Och ordet äntligen blev tryckt,
Det spreds med vindens hastighet
Och boken genast blev omtyckt

Men makten skraj för sanna ord
Då ordet vassare än stål
Poeter tvingades på flykt
Och böcker brände man på bål

Förtal, kulturrevolution,
Mentalsjukhus, utvisning, hot…
För gäves. Nu med progression
Sprids ordet över internet

Och kommer alltid finnas kvar
Medan på trädet blommar kvist
Därför att ordet oslagbar
Om det var först då blir det sist.


Av Alicia Stenfors




Bunden vers (Rim) av Alicia Stenfors
Läst 586 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2014-01-15 01:16



Bookmark and Share


  Ronny Berk
så väl tänkt och diktat !
2014-12-01

  louisegirl
Tänkvärd..
Fint skaldat!
2014-04-30

  Ciralina eller Annmari Nyzell VIP
och ordet är tankens bästa vän
och bundsförvant
2014-03-02

    Rolf Zandén

Intressant med ett sant innehåll.
en text som säger mycket!
2014-01-31

  mare VIP
Så sant
mycket bra skrivet
sparar!
2014-01-18

  Marita Ohlquist VIP
Ordet kan både lyfta och förtrycka.
2014-01-17

    Elisabeth Nilsson VIP
Tänkvärd text med många bottnar.
2014-01-15
  > Nästa text
< Föregående

Alicia Stenfors
Alicia Stenfors