Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Eget foto. Morgon efter en nattlig snöyra i februari. Sökö båthamn i Esbo


FEBRUARI

Välkomna, februaris kalla vackra snövita en aning redan ljusare morgnar. I mina djupaste minnen även kärleken är snövit som den är i en sångs lyrik.

Februari (helmikuu) på mitt modersmål betyder ’pärlans månad’ då det översätts till svenska! Denna detalj är inte en ren händelse. Om man inte går blundad för sin omgivning kan man i februari ganska ofta beundra ispärlors skönhet! Då och då när omslag i väderleken är stort och vilt glimmar det på kvistar. Fenomenet föds oftast då kölden plötsligt överraskar töväder! Små vattendroppar som hänger på kvistar under tö fryser på ett ögonblick, de blir vinterns isblommor, isdiamanter!

Februari är kall och det yr ofta. I februari firas åtminstone några speciella dagar. Alla hjärtans dag, bänkskuddarfest och fastlagstisdag. En extra dag återkommer varje fjärde år, skottdagen. Då måste ungkarlar vara på sin vakt!

Skottdagen är absurditetens dag. Alla frågor är ställda upp och ner! I forna tider kunde kvinnor inte fria åt män, men på skottdagen är alla världsböcker i oordning. Så på skottdagen har damerna trumf på hand, rätt att fria åt vilken angenäm man som helst. Att svara avvärjande till frieriet är inte möjligt. Den man som tackar nej bör dra sig ur med hjälp av en dyrbar gåva. En vanlig present har varit under alla tider ett kjoltyg.

I själva verket var frierier från kvinnor med all sannolikhet mycket sällsynta. Men däremot tycks seden ha inbjudit till flirt och romantisk lekfullhet från kvinnornas sida. Särskilt vid speciella skottdagsbaler kunde flickor bjuda upp män till dans, något som annars var utanför gott uppförande.

Alla hjärtans dag
I Finland är vändagen en temadag som firas den 14 februari varje år. Dagen har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen.

Numera lever vändagen av kommersiella skäl. Under 1990-talet tog firandet fart och har funnit sin plats som alla hjärtans dag i den svenska högtidskalendern. Blommor är vanligast att ge som gåva. På alla hjärtans dag säljs miljoner rosor. Framförallt efterfrågas mörkröda rosor.

Jag har lärt mig under årens lopp att om man är rädd för att säga sanningen, ’jag älskar dig’ , på alla hjärtans dag kan du som anonym kungöra det till ditt hjärtegull. Jag är glad att jag har fått flera anonyma kärleksförklaringar på förgångna vändagar! Själv har jag förklarat kärlek då och då oftast i form av en mer eller mindre glödande kärleksdikt. Här två exempel, årgångar 2011 och 2012.

My red Valentine!
Du är min energi, mina krafter,
min kärlek, min passion, min aggression.
I love you! Oaktat att det känns att
jag är från en förgången, svunnen värld,
en vilsekommen gubbe
är det underbart att smeka dig.
Människan är ingen eremit!
Människan längtar efter en annan människa.
Det gör alla djur! ??
Eftersom livet är grymt, idag glömmer vi,
min kära Valentine, livets gråhet och grymhet,
låt oss ta en öm, givande paus nära dig.
My red Valentine,
jag viskar dig mina allra skönaste ord dolda
i min själ, vi överger aldrig varandra.
Idag skall vi njuta av samvarons
lyckliga moment.
Jag älskar dig,
du är min passion, mitt länge saknade öde!
(2011)

Min käraste Valentine!
Det känns, är jag förälskad?
Jag är något fäst vid dig
jag inser att jag trivs i ditt sällskap.
Jag har överraskats av att drömma om dej! ?
Kärleken är rikt nyanserad.
Kärleken omfattar en nypa erotik, romantik men även
mycket annat värdefullt abstrakt
osynligt, oerfaret.

Om min kärleks djup skvallrar min benägenhet
för mild svartsjuka och fruktan att jag förlorar dig.
Men nej, jag vill leva med dej i din glädje och sorg!

Ensam i världen vore jag en stackars sate.
Jag behöver vara i din närhet varje stund!
Jag vill snacka med dig vältaligt
och vill tilltala dej vackert.
Jag är beredd att göra vad som helst för dig!

Rakastan sinua!
Jag älskar dig!
Je t’ aime!
Ti amo!
Ich liebe dich!
I love you, Valentine!
(2012)

Fastlagstisdag är en rörlig dag, tisdag cirka sju veckor före påsk. Så har den en viss kristen tradition. Katoliker börjar sin fasta som föregår påsken. Att fasta brukade min svärfar inte göra. Dagen var för honom och svärsonen en dag av samvaro och att luncha tillsammans. Det var inte vilken lunch som helst utan ärtsoppa med en god skiva skinka och varm punsch! Det skedde på 1960-talet i Stockholm, om jag kommer ihåg rätt, åt vi soppan i KFUMs restaurant på Döbelngatan.

I min barndom brukade barn och unga samlas i Brunnsparken i Helsingfors fastlagstisdagskväll. Där fanns höga berg och backar i lämplig storlek att åka nedför med kälke och skidor. Det gjordes timmarna i ända. Därefter bjudes hemma het saft och te med fastlagssemla. Denna delikatess var en bulle som innehöll mandelmassa och grädde. Den åts med varm mjölk.

Bänkskuddarfest firas på den tredje fredagen i februari. Alla huvudstadens abiturienter firar på samma dag. Redan från början av dagen sägs adjö till skola, lärare och klassrum. Det betyder att föra lite mera liv än vanligt, sjungande krönikor över oss själva men också över lärare. Skolkamrater får en rejäl godisdag då många kilos godis kastas över folket! På eftermiddag kör abiturienter i en lastbilsparad. De står på bilens flak huttrande i kölden om de inte var väl och varmt klädda. Bilarna kör runt staden särskilt omkring Esplanaderna ett par timmars tid. Gatorna är fulla av folk, släktingar, kompisar och bekanta. Man blåser i trumpeter, skriker och har en mindre karneval mitt i vintern! Den dagen har jag ganska ofta känt att våren närmar sig, solen tittar fram bakom molnen och vatten rinner i rännor!

Den 24 februari är Mattis eller Mats namnsdag. Dagen har kallats också ”den första vårdagen” då solen om den skiner får snön att töa! Samma dag har firats under skottår ”gamla ungmörs dag”!

Med februari slutar vintern! Jag har bott oftast vid havet, Finska viken. Därför har jag uppfattat skärgården skön oavsett årstid. På vintern är landskapet mycket estetiskt. Dess skönhet berör djupt människans hjärta.

Att uppleva vinterns slut och nalkande vår går man gärna ut på havsis för en promenad. Då man går med ansiktet mot solen känner man hur solen redan värmer på kinder. Vårlängtan smittar också på vovvarna. De blir vilda, springer hit och dit och vill till slut bada och bullra i snön. I slutet av februari konstaterar man att mitt på dagen börjar dagsmejan göra sig påmind på allvar. Under kalla marsnätter blir samma smältsnö till hård skare som bär även en tyngre mänska! När man solar sig vid bastuvägg hettar solen så starkt att det droppar från takskägget.

I fågelvärlden börjar under dessa dagar också hända. Ökande ljuset stimulerar fåglar. Koltrasten besöker oftare trädgårdens kompost. Talgmesens ’titi-tyy’ blir dag efter dag vanligare. Grönfinkar sitter i små sällskap i trädtopparna. De har ingen sångartalang, men gnäller ett slags körsång.

Under de sista februaridagarna är kölden fortfarande bitande kall, skog och mark är djupfrysta. Vi får nöja oss ännu med anspråkslösa vårtecken.

© Heikki Hellman 2014-02-01
Prosa (Kortnovell) av Heikki Hellman
Läst 322 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2014-02-01 00:29Bookmark and Share


  Niklas Liljehammar VIP
Tack för att Du delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter!
2014-02-05

  Nina.H
Det är glädjande att läsa dina härliga iakttagelser i februari, och allt som hör månaden till! Även om vårtecknen är få, så är de oerhört uppskattade! Intressant att läsa om alla traditioner som du har så stor kunskap om.. mycket välskrivet!
2014-02-05

    maija tuori

Kiitos mukavasta lukuhetkestä ! Tosiaan Helmikuu on tapahtumarikas ,ei ole ihme että se menee nopeasti ;)

Ps kaunis Helmikuinen kuva
2014-02-03

  ResenärGenomLivet VIP
Det händer mycket i februari, trots att det är en kort månad...
Bänkskuddarfest...det har jag inte hört talas om, var kommer det ifrån?
Tack för en mycket trevlig läsning...
2014-02-02

    ej medlem längre
Jaaa, det är så bra...
blir glad, upprymd och munter av denna text, av skribentens fina sätt att hedra en månad...ja, vad Du än må lägga Din intelligenta tanke vid, så blir det bra!

Värme och bildrikedom får Du med här och jag vinkar glatt från andra sidan vattnet och tackar för ännu en formidabelt läsvänlig text!
2014-02-01

    ej medlem längre
Mycket intressant att läsa om traditionerna kring Valentin-dagen.
Och fint har du också diktat till Valentine.
I Sverige hette Februari Göjemånad förr, vilket troligen betydde snömånad.
2014-02-01

  Ponkla
Bra med mycket och välskrivet intressant innehåll, tack!
2014-02-01
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman