Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ode to t.j.


allt som är trevligt är bra för magen

 

 




allt som är trevligt är bra för magen

 

 

 

 

 

i mumindalen låg snön hög på taken. orörd, men pudervit och inbjudande som ett knirkande bakpulver. barrträden hade omskulpterats till oigenkännlighet. de liknade de figurer man får när man droppar smält tenn i en zinkhink med kallvatten. natten rådde. filifjonkans dal såg minst lika inbäddad ut, och havet. och alla sov. my, snorkfröken, hattifnattarna, och hemulen. mamman, pappan, och tootikki och snusmumriken och mumin.

över himlavalvet dansade en grönblå färg. ovanför bergskammarna i nordostlig riktning skälvde stjärndraperiet av ett moltyst, arktiskt sirénljus. svalbardska saftblandare galopperade i en hetsjakt över grönsvarta tundror, så inisade, att tunguskas meteoritsten helt sonika absorberades och försvann. spårlös.

varför? - jo därför. det fanns en som inte sov.

den som tyglar och tömmar januaris och februaris elaka dagar. någon måste det finnas som järngreppar nätterna, och samtidigt bara kyligt andas ut ett - huuu! någon som rimfrostar och sluter alla öppna bäckar. någon som tänjer alla avstånd långa och sätter fjärran östern på kartan. någon som håller kvar fostren i sina trygga sköten i väntan på våren. någon som vänder kyrktuppen i tornspiran trots att alla vindar upphört att rista. någon som skrider i sin mörka ullkappa. någon som skräms.

morran.




Prosa av wayward - taiga
Läst 499 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2014-02-18 21:38



Bookmark and Share


  tom boreland
snyggt, minns orginalet, allt som är trevligt är nyttigt, tror det gällde att röka cigarr
2014-02-19

  Peter G VIP
med risk för att göra bort mig då jag inte läst om mumin på länge, men nog fångar du den där alldeles speciella stämningen som finns i Tove janssons böcker på ett makalöst sätt och ger din färg till texten och får den att spraka och lysa.
2014-02-19

  Daniel_78 VIP
Fan Fiction :) Tove Jansons Mumindal är så vacker, och jag tycker ditt nedtecknande blir likaså en snökristall på fönsterrutan. Men jag har svårt att se Mårran som någon som självmant skräms, utan mer skräckinjagande och ensam filur.
2014-02-18
  > Nästa text
< Föregående

wayward - taiga
wayward - taiga