Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Machado-Josephs sjukdom utlöste total spasticitet i magmuskler och lår, vilket ledde till att jag ständigt var i sittande ställning. Jag har fått en frist på kanske ett år.


En chans till liv

Tänk, det finns en läkare, sa de till mig.
En forskare med kramper och
spasticitet som specialitet.

Han var dessutom vansinnigt snygg
och trevlig
och kunnig
och han gav mig en chans.

Tveklöst sprättade han upp min släta hud.
Satte en välformad knöl på min platta mage
och i vetenskapens namn sydde han fast en
slang i min ryggmärg.

Jag kastade 8 par jeans
sålde mina nya skinnbyxor
Mina kavajer fick skänkas till behövande
och jag som med stolthet burit smala toppar vid 50
fick kassera allihop för de räckte inte runt!

Jag har aldrig burit tights,
joggingbyxor eller andra plagg med resår i midjan.
Jag har aldrig gått i skor utan klack bland folk
eller tagit ut soporna utan läppstift.

Efter ett år med kroppen hoplåst i kramp
stretchar jag minst 30 minuter om dagen.
Jag går en halv kilometer med rullator
och rullstolen står parkerad i extrarummet.

Nästan varje kväll tar jag ut min hund
och soporna med läppstiftet på
för trots att jag nyss fick möjlighet att gå igen,
finns det en sak som jag inte gör avkall på.





Fri vers (Prosapoesi) av kirsti ylinikka VIP
Läst 390 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2014-05-25 00:12



Bookmark and Share


  Connie
En helt underbar livsbejakande text med glimtar av humor. Det kan man inte ge avkall på, det är ett måste för att kunna ta sig vidare. Ett verktyg och vapen för överlevnadsstrategin.
2014-12-26

  Quasimodo
Känner starkt i det du skriver, har en annan sjukdom som har samma effekt ungefär, kämpa på!
2014-12-01

    ej medlem längre
så många tankar kommer
om livets sårbarhet
jag känner kraft o humor bland orden
2014-06-04

  Marita Ohlquist VIP
Text som berör.
Livet förändras och man måste börja "ett nytt".
2014-05-25
  > Nästa text
< Föregående

kirsti ylinikka
kirsti ylinikka VIP