Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Inspirerad av Dalarna och en resa dit, nu i sommartider, blir det en gammal dikt i repris. Skriven 11 augusti 2007, Inspirerad av ett bygdespel, Trollbröllopet, från Äppelbo om en sägen från 1600-talet, där kärleken segrar över girighet och trolldom


Brudkronan i Äppelbo

 

I trollen och bergakungens rike 
bland fäbodar i mossbelupna 
gammelskogar 
spirar kärleken mellan fager stinta 
och hennes fattigmas. 

~~*~~

Bländad av gods och guld 
fadern bjuder hjärtat åt rikemanssonen! 
Men trollen bergtar stintan åt sonen deras 
skänker brudkrona och guldstass! 

~~*~~

Skatten båd hjärtat och kronan 
räddas åt fadren 
av riddarmasen på brunte fager 
i galopp från trollen de spränger fram! 

~~*~~

I Äppelbo den sägnen förtäljs än 
om bruden som rövats från bergakungen 
med guldkrona och allt! 
Trollriket lämnat åt sitt öde 
och sockenkyrkan fick sin skatt! 

~~*~~

Sägnen fick sitt slut och 
tvenne hjärtan sin belöning 
då masen ärligt förtjänat 
sin stinta fager! 

***


© Mona Molin




Prosa (Fabel/Saga) av Stjärnöga
Läst 544 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2014-05-26 14:16



Bookmark and Share


  Connie
Gillar det här!
2014-05-30

  ResenärGenomLivet VIP
Spännande med sägner...
2014-05-29

  Rozsi.kovacs

Så förtrollande
2014-05-27

  Linda CH VIP
Vackert Mona!
2014-05-27

  Lars Hedlin
Så bra! Gillas mycket ;)
2014-05-27

  Marita Ohlquist VIP
Tycker om!
Intressant med gamla sägner.
2014-05-27

    ej medlem längre
Fin, lite sagoskimmer över denna..
2014-05-26

  Lasseman VIP
Älskar ditt sätt att skriva.. tack min vän vad skön denna var
2014-05-26

  Larz Gustafsson VIP
Min far friade i Äppelbo, så min mor hade kunnat vara kulla...
Men det blev en älvkarlebykvinna istället.
2014-05-26

  ULJO
Intressant
2014-05-26

    ej medlem längre
fint!
2014-05-26
  > Nästa text
< Föregående

Stjärnöga
Stjärnöga