Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ur mitt eget arkiv ett foto plåtat tidigt på augustimorgonen


VÄLKOMMEN AUGUSTI!

Välkommen augusti, har redan längtat efter dig!
Det grydde nyss,
din morgon doftar uppiggande,
ett svagt vinddrag
lindrar något svettigheten i tropikens natt
då lakan klibbar vid hud.
Solen gick upp i disigt landskap
på ängen slutar dansa dimälvor
sävlig vals, god natt valsen.

I gryningens lund
doftar redan en aning av höstens
kryddiga skärpa,
kelternas heliga ört
honungsdoft av högväxta älggräs
som känns som sina smärtstillande,
svettdrivande, även febernedsättande
särdrag, gav namn åt aspirin!
Älggräs blomma kryddar även portvin.
I diken frodas rödvioletta rallarrosor,
ett tecken att sensommaren står på glänt.
Efter ett uttryck sägs,
mjölkört börjar blomma i botten,
när den blommar i toppen
är sommaren över!

Hedarnas blommande dvärgbuske är ljung,
också på kala skär
i yttre skärgårds färgglans,
miniatyrträd med ormlikt vriden stam.
Dess blommor är biets näringkälla,
av vilken den bereder mörkgul honung.
Augusti, du är mysko, mörka nätters,
några rosenvioletta blommors månad
men också flitiga bins säsong
då de surrar över vårt kaffebord,
sitter gärna på vårt bakverk
i stället för att sög upp krassens nektar
och irriterar några av oss!

© Heikki Hellman 2014-08-10




Prosa av Heikki Hellman
Läst 578 gånger och applåderad av 19 personer
Publicerad 2014-08-10 17:36



Bookmark and Share


  Ingrid Trolle
En så vackert beskriven
augusti, med så fina
bilder och scener ur vår
rika natur. En underbar
närvaro i naturens under.
Dessutom är texten skriven
på min födelsedag, vilket
gjorde den alldeles extra
berörande.
2015-09-06

    maija tuori

Fantastinen ylistyslaulu elokuulle ....
2014-08-22

  Minkki VIP
början lyrisk med ett nytt grepp, fin förnyelse
2014-08-17

  ULJO
Otroligt fint skaldat detta
2014-08-11

  ResenärGenomLivet VIP
Ja, augusti har mycket fint att bjuda på...inspirerande skrivet...
2014-08-11

    ej medlem längre

Varför är inte Du lärare i biologi, botanik, mindfulness och Läran om att njuta de små tingens glädje-ämne?!

Fröjdeligt att läsa, jag vill genast ut och vandra!
2014-08-11

  Palett
Här beskriver du augustis färger och dofter, levandegör månadens särprägel.
Kryddar din brygd med älggräs och ljung.
2014-08-10

  walborg
Så fin stämning här
2014-08-10

    ej medlem längre
Fint diktat om sensommarens upplevelser.
Skönt att det är lite svalare.
2014-08-10

  Per "Läsaren" Sörqvist
Vackert, Heikki
2014-08-10

  aol
Så vackert levande skaldat vännen,
2014-08-10
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman