Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Matbesticket Servus


Kan man bli glad åt en designpryl?

Till Helsingborgsutställningen 1955, H55, skapade silversmeden Sigurd Persson, matbesticket Servus i rostfritt borstat stål.

Det är så genomtänkt och formfulländat så det skänker trivel i ätandet.

Matskeden ligger så perfekt i handen. Den liksom smälter in organiskt i människans hantering av handens arbete. Teskeden är perfekt till att gröpa ur en kiwi-halva med.

Kniven är också ergonomiskt perfekt och har en tandning som gör det lätt att skära med.

Gaffeln är också helt ändamålsenlig. Det verkar som att alla delarna utformats efter prototyper snidade i trä.

Man blir glad över verktyg som är ergonomiskt anpassade till praktisk användning och som är vackra i all sin enkelhet.

Jag har roat mig med att observera hur mina gäster sett på mina bestick. Ingen har kommenterat dem, och det har jag heller inte väntat. Många människor ser sällan det vackra och funktionella, men desto mer det spektakulära och dyrbara.

 

 

 




Övriga genrer (Kåseri) av Valter Örn VIP
Läst 195 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2014-08-23 10:08



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
Fastnade speciellt för de sista raderna.
2014-08-24

    ej medlem längre
Härligt! En text om bestick! Så himla bra! Själv har jag "egna" bestick, än resten av familjen! Viktiga ting!
2014-08-23
  > Nästa text
< Föregående

Valter Örn
Valter Örn VIP