Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
UTOPIA


Penseldrag






Att sy en himmel och lägga den
på nattduksbordet.

Bredvid, en måne
som borslampa

Bakom en sjö

Lakanen har fåglar
jag somnar

om kvällar i vindar
de släpar
på en gårdag
som fortfarande sipprar in
genom persiennerna

Natten sitter
vid symaskinen
den har hittat
andra planeter

Den syr
vinterkläder

det är höst
och stjärnorna
är vinröda
av silke

Det tar tio år att sy en persisk matta
som täcker det vackra marmorgolvet


Om morgonen

klär jag av mej


min hud ute vid vattnet
glittrar invid din

Tredje våningen

som aldrig fanns
viskade alltid i deras öron
på den andra

Det fanns inget hav
men hon gick
ut i det

Så visar hon dej nålen
du säger så
du säger utan ett ord

För snart tänds
nattdukslampan åter
och vi ror åter ut

Gräset som växer inåt det växer
på gatorna
myrorna är som bilar

De läderklädda
baksätena

de ovalformade
bakrutorna

låter allt
bakom försvinna
börjar med att kröka strån

Parkerar utanför
ditt sovrumsfönster
vi befinner oss
vid en herrgård
där murgrönan
klättrar längs muren

Då börjar jag sy en berså
och du viker ut dammen
av näckrosblad
Här finns bara stearinljus
grodor som ynglar i mörker

Jag gick i syslöjden som barn
jag sydde ett mönstrat överkast
jag trädde nålen med silvertråd

Jag minns inte varför
minns hur träslöjden arbetade för fullt

så som att bygga landet
skogarna de bara är
doften av kåda
tystnaden och så
en sjö

Och så regnet
som aldrig går att sy
försök att trä
ett regn om din kropp
försök att bygga det

Bara kvällen ekar tom
tågen de kommer snart
de går och går

Där någonstans
verkar du för en bättre värld
du vet varför du finns
just där

(C) Lars Gullberg

140829




Prosa av Lars Gullberg
Läst 258 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2014-08-29 20:05



Bookmark and Share


  Minkki VIP
Hela texten är en pärla - här en separat liten en:
"Och så regnet
som aldrig går att sy"
dina bilder fascinerar... jo, bokmärker!
2014-09-05
  > Nästa text
< Föregående

Lars Gullberg