Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Selfiebilder på nätet, kroppsideal, irritation, avundsjuka, Jantelagen, ego


Selfievågen

Klick, klick, klick - Instagram och Facebook,
ett flöde av bilder i cyberhysterin
En daglig dos av egon som skärmen vår ger oss ett flin
Fotar sig själv vid spegeln i sin fina stass.
En bikinibild på stranden när du slickar glass

Narcissistiska jävlar som stör din dag
Irriterar och retar, det här går emot varje rad i vår Jantelag
Ett nyhetsflöde av bilder som provocerar
Fiskar kanske likes och med comments exploderar

Muskler och bara kroppar blottas i ditt nyhetsflöde
Naken hud och putande fjortismunnar som normen störde
Skönhetsideal, utseendefixering och exploatering
Man undrar ju om dessa egons hjärnor har fått en punktering

Klick, klick, klick - selfie efter selfie manglar etern vår
Modell för en dag, bilden från gymmet,
eller festbilden från igår
Svaga självkänslor har fått sig en törn
När valet av integritet göms undan i ett hörn

Foton med sexistiska poser manglas fram
Egotrippade själar med hjärnor
som tappat förnuftet med några hektogram
Jag älskar mig själv får ej existera
Det höga självförtroendet skall du minimera

Näthat, mobbing och kränkande ord
Anonyma nick skriver från sina datorbord
Olaga hot och ord som svider
Mot bilder som stör ditt ego
när du fram genom nätet glider

Vältränade smala kroppar och blottande bröst
Ger knappast din egna självkänsla någon tröst
Äckligt löjliga flin trycks upp i vår skärm var dag
Går knappast att scrolla förbi,
utan att ditt blickfång få ett tag

Sjukt irriterande, det stör dig så mycket
Sitter där och undrar hur de kan få det rätta fotoknycket
Photoshop använder en del och så även inom mediamodet
Förskönade kroppar, retuscherade rätt in i köttet och blodet

Plutande munnar, smala midjor och andra skönhetsideal som styr
Kändisar lägger upp bilder, sätter nivån, det har gått åt helsefyr
Du blir förvirrad och vet varken in eller ut
Året är 2014, man undrar, finns det en botten, något slut...

 

 




Fri vers av Valkyria-Fatale
Läst 461 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2014-10-07 04:14



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Det verkar som detta är förklaringen till varför det är så många singlar - alla älskar (bara) sig själv och vill inte släppa in någon annan i sitt hjärta. En typisk selfie. Exakt skrivet av dig.
2021-03-10

  mare VIP
Suverän text
sanningens ord
sparas!
2015-07-18

  WyS VIP
Vilken genomskådande text...insiktsfull!
2014-12-03
  > Nästa text
< Föregående

Valkyria-Fatale
Valkyria-Fatale