Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

TIDIGT 50-TAL Del 5




Alla som inte hade badkar hemma
tvångsbadades på fredagarna


I källaren fanns sittkar och "badtanten"
Hon hade stövlar, förkläde i plast och gummihandskar
I handen hade hon en borste


Hon skrubbade hårdhänt och länge
Vattnet var ljummet


Den som klagade
fick längre behandling
och kallare vatten




Fri vers (Fri form) av Marita Ohlquist VIP
Läst 360 gånger och applåderad av 26 personer
Publicerad 2014-11-06 08:52



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Det var allt en hård skola efter allt du berättat här. Intressant att läsa!
2014-11-09

  Lehva VIP
Detta är historia. På riktigt. Inte massa årtal och ledare. Så bra skrivet.
2014-11-08

    ej medlem längre
Så hemskt, så ont, men du berättar så bra!
2014-11-08

  aol
sånt hade vi i vilhelmina på barnemmet,
2014-11-07

  ResenärGenomLivet VIP
Tack och lov så har de flesta både badkar och dusch hemma nu...
man blir så tacksam när man läser...
2014-11-07

    Monica Kvist VIP
Den badborsten minns man verkligen med fasa.
2014-11-07

  ULJO
Bra att du förmedlar viktiga historier från svunna tider
2014-11-06

  Lars Hedlin
Starka minnen som lever genom alla åldrar var och en på sitt vis....
2014-11-06

    Dan Myrbeck
Jag är född 1961 och under låg- och mellanstadietiden hade vi inte dusch, så efter gymnastiken fick vi nöja oss med att torka av oss med en handduk som förvarades i gymnastikpåsen - snuskigt!
2014-11-06

  Valter Örn VIP
Mitten av 40-tal:I småskolan; vi barn fick marschera runt ett räcke och takduschas av Fröken. Ofta blev det chockerande varmt och kallt. Vi var inte vana, men vi skulle väl härdas. Skolans "förstelärare" hade på något sätt fått reda på vår reaktion så han hotade att "vidta åtgärder" nästa gång. Jag berättade för Mamma. Hon tog kontakt med Fröken som lovade att låsa dörren så att inte Läraren Musse (Mussolini) inte kunde komma in. Så duschade vi i lugn och ro och jag vet inte att vi senare hade något problem.
2014-11-06

    ej medlem längre
Vilka scener du beskriver - sanslöst. Och det var gårdagens normalitet.
2014-11-06

  bittemi VIP
Hårda tider! Tycker om dina texter om hur det var då. Väcker gamla minnen till liv
2014-11-06

    ej medlem längre
Tycker mycket om att få ta del av dina minnen från förr.
2014-11-06

  Maj-Lis VIP
Tiderna förändras
2014-11-06

  louisegirl
Ja då var det ord och inga visor...
Fint förmedlat!
2014-11-06

    Elisabeth Nilsson VIP
Så var det förr! Tufft även då att vara barn i händerna på vuxna.
2014-11-06

  Per "Läsaren" Sörqvist
Dagens Sverige vet inte vad hårt innebär.
2014-11-06

    Bo Malte
roligt att följa berättelserna från 50-talet...
2014-11-06

  Anya VIP
Jaa detta "lortsverige" som skulle förintas... tuffa tider...
2014-11-06

    ADI Nehlin
Det var andra tider då. Fint skrivet!
2014-11-06
  > Nästa text
< Föregående

Marita Ohlquist
Marita Ohlquist VIP