Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det är titlarna på två böcker som kommit ut kring "kärleken"mellan cirkuslindansösen Elvira Madigan och löjtnanten Sparre.


Sorgliga saker hände och en droppe föll...

Två böcker som är halvbiografier kring kärlekshistorien som slutar i en dödsskjutning, men tystas ner och romantiseras i film och skillingatryck.

Historien utspelas i slutet av 1800-talet och tar sin början i Kristianstad där
cirkus Madigan slagit läger och där får ett besök av löjtnant Sparre som skriver
artiklar för en tidning. Han är gift och tvåbarnsfar och har trots adlig bakgrund inte lyckas göra den karriär som förväntats. Han skriver dikter och vill egentligen bli /vara konstnär.
Elvira är cirkusens dragplåster och försörjer hela familjen Madigan med sin lindans.
Plötsligt ser Sixten sin dröm i Elvira, en fri själ som är beundrad och hyllad.
Han blir våldsamt förälskad.

Hon är hårt hållen av sin mor och mormor och får inte träffa någon utanför cirkusvärlden. Hon längtar efter ett eget liv en fast punkt och är trött på sin roll som cirkusprinsessa. Hon tillbringar dagarna när hon inte uppträder med att läsa böcker.

Han tar kontakt men vägras få vara ensam med henne. De inleder med hjälp av Elviras vänner en hemlig brevväxling.

Deras längtan efter varandras identitet öppnar upp för passion.
De vill vara där den andre är. Båda längtar efter frihet!

Vad är KÄRLEK/ Passion? Hur uppkommer den och vad är det som får två människor att bryta alla konventioner och ge upp livet för några veckor i frihetens dröm"?

Sparre utpekas som skurken som förför en ung flicka. Hon blir oskuldsfullt ren
men hon vill inget annat än komma bort från sitt livegna liv. Kanske trodde hon att han skulle föra henne till en annan värld/hem.

De fick några sommarveckor på ön Tåsinge innan de fann sin frihet i döden.

Två vilsna själar älskade gränslöst minut för minut.....

Är kärlek en spegling...vi vill bli ett med den felande länken, det vi saknar/beundrar..känner igen!?




Övriga genrer (Drama/Dialog) av WyS VIP
Läst 618 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2014-11-09 19:47



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
Inspirerande TAck! ,) kram
2014-11-11

  M:tin
Intressant!!!!
2014-11-10
  > Nästa text
< Föregående

WyS
WyS VIP