Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det var min bästa födelsedag dittills och jag har några att jämföra med då det var nummer 60 i ordningen. Jag hade fått den present jag mest av allt önskade av familjen, nämligen några dagar ledigt för fjällvandring, bara hunden Costner och jag.


Naturkyrkan

 

Solen värmer den uppåtvända kinden,

trots den envisa, svala vinden.

Den kalla, ystra fjällbäcken brusar

på väg ner till Issjön, som västan krusar.

 

I hjärtat av denna vackra Issjödal,

vars botten är stor som en jättesal,

står vårt dukklädda, lilla tvåmansrum,

vid kanten av bäckens vita skum.

 

Dalen är för mig en öppen katedral

och ett av mina självklara val,

när jag livets plågor måste glömma

och tunga tankar ur minnet tömma.

 

Av ljung och fjällbjörk klädda branter,

är dalen omringad på alla kanter.

Jag ser dem som höga väggar gröna,

likt kyrkans form och utsmyckningar sköna.

 

Himlen, vackert blå ovanför,

valvet på helgedomen utgör.

I fonden där altarringen borde stå

skäms en gisten stuga på plintar grå.

 

Naturkyrkan har sin egen dopfunt,

den lilla Issjön, som man lätt går runt.

Här strömmar energin från den Store Anden.

Jag kan nästan ösa den i mig med handen.

 

Skönt avkopplad från livets alla plågor

och uteblivna svar på alla olösta frågor,

vandrar Costner och jag uppför altargången.

I huvudet den av Red Bird lärda sången.

 

En hyllning till alltings Skapare och Gud,

där den fria, orörda naturen är allas brud.

Tack min älskade Issjödal för denna gång.

Vi kommer åter, kanske med en annan sång.

 

© Kjell Åhsberg

 




Fri vers av Kjell Åhsberg
Läst 417 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2014-11-26 18:06



Bookmark and Share


  Ljusletaren
Vi har en vacker fjällnatur med allt och då menar jag allt. Vi behöver inte åka bort till annat land för att hitta naturens andar. Mycket fint skriftat /kram
2014-12-01

    ej medlem längre
Så vackert skaldat. Känner igen!

Bokmärker!
2014-11-27

  Chawa VIP
Varm tack för att jag fick träda in i din vackra fridfulla kyrka! Här möts jag av en innerligt skriven känsla - ett hemma, en kraftkälla... Otroligt fint har du fångat de utsmyckade detaljerna. Jag kan känna den andliga stämningen, och hur de sökta svaren vill komma...
2014-11-27

  Respons VIP
Fascinerande miljöbeskrivning och ett fint foto.
2014-11-26

    ej medlem längre
Gillar mycket din fina dikt och naturkyrkan!
2014-11-26
  > Nästa text
< Föregående

Kjell Åhsberg
Kjell Åhsberg