Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Att se ljus...

 

Självständighetsdag i morgon. Snöstormen och kölden, som brukar sitta så bra till Sibelius Finlandia, har inte hittat fram. Blixthalkan, på finska kallad svart is, har vi däremot redan fått känna av, trots att temperaturen ligger några streck ovan noll.

Staden har klätt sig i vitt och rött, tomteluvigt lyser fasader och fönster i stadens kommersiella hjärta. I morgon kväll, klockan arton, börjar firandet. I hemmen ofta ett eller två levande ljus i varje fönster, även om många numera av  brandsäkerhetsskäl väljer elektriska ljusstakar. Variationerna är många och personliga.

De offentliga byggnaderna kring stadens historiska hjärta, Senatstorget, tindrar av ljus som med närmast matematisk precision har ställts i varteviga ett fönster. När jag går över torget får jag en impression av att vara omgiven av idel julkalendrar där varje fönster är en lucka att öppna med samma glada förväntan och spänning som den julkalender jag hade i barndomen, på den tid en julkalender var så viktig och kär att den återanvändes under en lång rad år, tills att de flesta av luckorna slutligen fallit av. 

 

2014-12-05




Prosa av Minkki VIP
Läst 350 gånger och applåderad av 20 personer
Publicerad 2015-01-01 13:06



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
Tack för att du berättade!
2015-02-02

  Nitram P
Fin text som berör. Rörande med kalenderluckorna som trillade av till slut!
2015-01-10

  Lena Själsöga Keijser
så vacker andas din stämma
i din så fyllda närvaro
2015-01-03

  i af apa
med närvaro. så fin...
tycker mycket om!
2015-01-01

    ADI Nehlin
Vilken fin skildring
2015-01-01

  TrollTörnTrappan VIP
Vilken impression! Min tolkning : Hur luckorna än slits sitter själva glädjen i att öppna dem ännu kvar... likt samma gamla fönster i det förväntansfulla huset. (Vår kalender finns fortfarande möjlig att läsa, sök tagg : adventskalender)
2015-01-01

  Heikki Hellman
Tack för din fina text som berör ganska djupt ett patriotiskt sinne.

2015-01-01

  Jan Widströmer VIP
Ett närvarande reportage. Så fick även jag vara där.
2015-01-01
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP