Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om etik i digitala kanaler


Mänsklig samvaro

1993 började jag kommunicera med främlingar på olika newsgroups. Då var detta nytt. Med tek­ni­kens hjälp kun­de jag utbyta tankar och information med män­niskor jag ald­rig hade träffat. Vi samlades runt olika intressen, som musik, litteratur eller datateknik. Det slog mig hur lik den­na form av kom­mu­ni­ka­tion var an­nat mänsk­ligt um­gänge. Man närmade sig grup­­pen för­sik­tigt. Lyss­nade in sam­tals­to­nen och för­sök­te sig efter en tid på en­staka in­lägg. Blev ob­ser­ve­rad och grad­­vis upp­ta­gen i gruppen ? och vågade där­med ta mer plats. Efter en tid blev man en del i ge­men­­ska­pen. Per­so­ner som upp­trädde illa till­rät­ta­vi­sa­des i ton som anpassades efter etik­brottets all­var­lig­­het. Det var ofta högt i tak men i vissa fall frös man ut in­di­vi­der som äg­­na­de sig åt sa­bo­tage. Det fanns en stark sam­man­håll­ning, och ett ge­men­samt an­svars­ta­gan­de för grup­­pens bäs­ta. Precis som i alla mänskliga samhällen på jorden gäll­de här det Lasse Berg kal­­lar ”dagisreglerna”, alltså att visa hänsyn, inte bråka eller skräpa ner och så vidare. Men det fanns även ren al­truism. Jag minns en gång när jag dis­­kuterade Bob Dy­lans album Infi­dels med en kil­le i Austra­­li­en. Han und­rade om jag ha­de hört några out­takes från den. Det ha­de jag inte, så han gjor­­de en kassettkopia av det han hade och skic­ka­de den till mig. Han vägrade till och med ta emot er­sätt­ning för sina ut­lägg. Jag grubb­lade över varför någon gör så. Var­för tar man sig be­svär för att göra en full­kom­ligt okänd män­niska glad när man ga­ran­te­rat inte har nå­­got att vin­na på det? Är vi män­niskor trots allt inte egois­tiska? Un­der årens lopp har jag stött på mass­vis med exem­pel på det­ta, vänlig hjälpsamhet från främ­lingar. Vi gör gott för att det känns bra. Vår be­löning är vetskapen att vi har hjälpt någon, inget annat. Fast detta viss­te vi re­dan. Det int­ressanta är att det fungerar precis li­ka­dant med män­niskor vi aldrig har träffat, som vi inte har haft an­­nat ut­byte med än ord via internet. Killen i Austra­lien behand­la­­­de mig som han hade behandlat en kol­le­ga eller granne. Digitalt ut­byte med män­niskor fun­ge­rar på samma sätt som allt annat mänsk­ligt utbyte.




Övriga genrer av Peter Dickson
Läst 323 gånger
Publicerad 2015-01-17 12:14



Bookmark and Share


  Lena Själsöga Keijser
din stämma andas mjuk
vacker
du belyser det vackra i medlevande
2015-01-17
  > Nästa text
< Föregående

Peter Dickson
Peter Dickson