Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En text till tröst för alla dem som älskat intill döden - sorgen har sin tid. Nu aktualiserad av bl.a. sångaren Caj Ehrstedts frånfälle; Musikväktarna i radio Vega spelade nyss sången i Ehrstedts tolkning


R.I.P. Caj Ehrstedt - Långsamt som kvällsskyn -

 

 

Karl August Tavaststjernas dikt, tonsatt av R.F. von Willebrand

 

*  ~  *         *  ~  *         *  ~  *        *   ~  * 

 

Långsamt som kvällsskyn mister sin purpur
där över milsfjärdens blänkande slätt,
sakta, som brisen somnar där borta,
långt så att ögat ej skönjer det rätt,
fjärran som ekot dör efter sista
utdragna tonen av skärfläckans sång,
skall jag dig glömma, du, som gav purpur
vårbris och toner åt livet en gång.


* ~ * * ~ * * ~ * * ~ *

 

här sjunger Caj Ehrstedt:

https://www.youtube.com/watch?v=PWB3Iu2DU_A

 

*  ~  *         *  ~  *         *  ~  *        *   ~  * 

och här har vi den omtvistade skärfläckan...

https://www.youtube.com/watch?v=biubqp6dFMU

I en del versioner ser och hör man skärflickan,
eftersom Tavaststjernas handstil är otydlig
just precis på ä:et. Jag håller en hacka på att
det är en fågels vattenburna läte som sakta
förklingar... och är i gott sällskap, också vår
förnäma visartist Barbara Helsingius har den
tolkningen i sin vackra översättning till engelska.
Gå gärna in på hennes sida och lyssna på den och
andra fina visor:

http://barbarahelsingius.bandcamp.com/track/slowly-like-evening-loses-its-purple

och här är Tavaststjernas text sådan den skrevs på sent 1800-tal:

 

Långsamt som qvällskyn mister sin purpur
der öfver milsfjärdens blänkande slätt,
sakta som brisen somnar derborta
långt, så att ögat ej skönjer det rätt,
fjerran som ekot dör efter sista
utdragna tonen af skärfläckans sång,
skall jag dig glömma, du, som gaf purpur,
vårbris och toner åt lifvet engång!

* ~ * * ~ * * ~ * * ~ *


2015-02-10 22:27









Övriga genrer (Essä/Recension) av Minkki VIP
Läst 2656 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2015-02-10 21:34



Bookmark and Share


  AgnesP
Tack för att du delar med dig. Lyssnar till den första länken:)
2015-02-11

    ADI Nehlin
fint!
2015-02-11

    ej medlem längre
Mycket fint, så njutbart att lyssna till sången, och fint att se skärfläckorna!
2015-02-11

    ej medlem längre

2015-02-11

  walborg
Tack kära Du för all denna information och för exemplen som jag så gärna skall lyssna på.
2015-02-10
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP