Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
en av de första dikter av mig som publicerats.... lite hjärtnypande att se den. Inspiratörer: Kaj Lindgren, som ställde upp en talkör som skanderade Orlodoffadoschkoff, Charlie Chaplin och förstås Elmer Diktonius som skrev Maskinsång...


Moderna tider för trettio år sedan

 

Orlodoffadoschkoff, orlodoschadoschkoff...

så lät maskinerna
på Elmer Diktonius tid

Orlodoschadoschkoff
pustade ångloken
i min barndom
orlodoschadoschkoff,
orlodoschadoschkoff!

Det var kroppsligt tungt,
infernohett att jobba
vid maskinerna på den tiden

idag låter maskinerna
annorlunda:
ett evigt sus i öronen,
luftkonditioneringen brusar,
maskinfläktarna går
och framför näsan

den flimrande rutan,
bildskärmen, min arbetskamrat

det är inte längre
fysiskt tungt,
det är annars bara
utarmande,
förbrännande

 




Fri vers (Modernistisk dikt) av Minkki VIP
Läst 415 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2015-05-07 10:25



Bookmark and Share


  M M Mannheim VIP
Tungt ännu för många de som ännu hör dunket från maskinerna som ett ständigt tinnitus.
2015-05-31

  Kozo
Bara namnet Elmer Diktonius fyller mig med tillförsikt...
2015-05-08

  Kozo
Bara namnet Elmer Diktonius fyller mig med tillförsikt...
2015-05-08

  AgnesP
Fantastisk bra skrivet om något jag går och funderar över just nu. Det där förbrännande ...
2015-05-08

  i af apa
så roligt! min favorit dikt som barn,
Maskinsång... här i helt ny tappning...
2015-05-07

  Jan Widströmer VIP
Träffande akustisk och konditionell jämförelse väl genomförd.
2015-05-07

  walborg
Välfunnen jämförelse - varmt tack
2015-05-07

  Gunwale VIP
Ja, det som stör har blivit lömskare... Låtsastysta miljöer som oroar omärkligt. Men så har vi ju t ex betongbilning, det är inte dämpat, precis.
Det där ljudhärmande ordet fick mig att tänka på min barndoms "dörrepöttor" som stampade ner gatstenar...
2015-05-07
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP