Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Genius loci - Platsens ande

Där ett hus stått byggs ett hus och där ett hus rivs skall nytt byggas
så är den oskrivna lagen
där ett tempel stått byggdes kyrkan
där en sten dyrkades byggdes templet
Där kriget drog fram blomstrade järnindustrin 
hyttan påblåstes 1646
kolforor från skogen kördes fram till hyttebacken där bodarna timrats tätt och kommersen pågick
1879 blåstes hyttan ned
bodarna revs
Där hyttan en gång låg blev det affärer
senare busshållplats och marknadsplats
där byggdes kiosken som blev pizzeria som blev
unga generationers mötesplats tills den övergavs och nu är den riven

Ur marken stiger platsens ande och svävar över dem som inga minnen har
och över dem som ännu minns
och spåren efter människan i förfädernas spår 
nu och över tid
för att inget ska gå verkligt förlorat




Fri vers av Måna N. Berger
Läst 336 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2015-05-16 22:45



Bookmark and Share


  walborg
En underbar text om "släkten följa släktens spår" som det står i visan
2015-05-18

  Magdalena Eriksson VIP
Rinner med i textens-tidens gångar vatten virvlar. Så snopet att bli riven tänker jag. Men jag är ju mänska ju och blir väl aldrig riven... Märkligt är det ju med platser där man kommer på sig stå och se in i fönster som inte finns men finns.
2015-05-17
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger