Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Med tanke på den återkommande "debatten", om vad som får sägas och göras i kyrkorna. Så tar jag tillfället i akt och framför mina egna åsikter.


Gudstro

 

 

Hur kommer det sig att de utan Gudstro.  Anser sig få bestämma i en kyrka. Vad som får sägas och inte får sägas.

Vuxna människor som ska gifta sig. Vill ha vigselakt i kyrkan, men utan Guds närvaro. Det verkar att de bara vill ha russinen ur kakan. I detta fallet endast det som finns utanför, i ett kristet gemenskap, utan den strävan. Som kännetecknar ett kristet liv.

Skolavslutningar där ateister och andra utan Kristen tro. Bestämmer vad som får sägas och sjungas i kyrkan. Hör idag till vardagen och det är inte barnens fel. Utan det är de vuxna, vilka anser sig ha rätten. Att diktera kraven för något som skett i århundraden. Och blivit en del av landets kultur.

En undrar, ifall de i andra läror. Skulle acceptera att kristna gick in i deras heliga rum och dikterade villkoren. För alla och envar som är i de lärorna, utan hänsyn till deras känslor.

En gång i tiden, så fick alla betala skatt, till Svenska-kyrkan. Nu är det bara de, som vill vara medlemmar - i Svenska-kyrkan – som betalar skatt. Och då är det till all verksamhet, inom Svenska kyrkan. Till och med till den där kaffe-tåren. Som vem som helst kan dricka. Då vissa i församlingen bjuder, till i olika verksamheter.

Så varför ska de, som inte är medlemmar och har ond av Gudstron. Få bestämma vad som ska sägas och göras i kyrkan?

Visst är alla välkomna att besöka kyrkorna. Och det är ingen som reagerar mot era besök. Tvärtom blir ni mottagna med värme. Men då ni kommer till oss, så får ni följa gängse regler. De regler som dikterar våra liv. Vanligtvis i de mellanmänskliga kontakterna, i vardagen.

Och nu måste vi kristna få ställa krav på er. För kommer ni in i våra byggnader. Får ni helt enkelt acceptera, att vi pratar om Gud, Kristus, den Helige Anden och så klart pratar vi om Änglar. Och vi ska ha rätten till det, utan att bli angripna, på något vis. Av er i era tal eller frågeställningar.

Har ni inte lust att ens höra. Vad vi säger i kyrkan, så är det upp till er. För ingen har tvingat er, in i kyrkan. Och vill ni att vi ska hålla tyst, i andra ställen i samhället, när det gäller vår Gudstro. Då får ni helt enkelt acceptera, att ni själva ska vara tysta, om er livssyn – i alla fall inne i kyrkan.

Har ni förresten tänkt på, att i andra trosriktningar, såsom ex Islam. Skulle ni – som är ateister – bli betraktade som rasister, med hatbrottsmotiv. Ifall ni gick in i deras byggnader och ställde kravet. Att de inte fick be och tro på sitt vis.

Ni som är ex muslimer. Har inte blivit tillfrågade, om hur ni tycker, att vi Kristna ska vara och i våra kyrkor. Utan vi inbjuder er, till gemenskap och att få komma till oss. Med era frågor om kristen tro. Något vi ska svara på, så gott vi kan. Och ifall ni vill lyssna, på svaren, men kom ihåg. Vi har vår tro och ni som inte har tron. Kan inte komma och begära att vi ska lära oss och tro efter era läror.

 

Mvh

 

(Har varit tvungen, att försöka och skriva lite annorlund, för att förtydliga hela texten. Detta med tanke på frågetecknen, som vissa har och man kan se i deras kommentarer).

 

 

 
Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Flicis VIP
Läst 909 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2015-06-12 12:27Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Det är aldrig firman, det är människor som vill och gör,
det är aldrig kyrkan i sig,
det är alltid människor som beter sig
2022-07-04

  L Patrik W Johansson VIP
https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1280797

Ateister är väl den största sekten av alla, inte sunt vara naiv åt varken det ena eller andra hållet, en gång löste de det där med en samling av alla samfund för att förhindra ett Babels torn

Be well,
LPWJ

2015-07-09

  Mangal VIP
Intressant läsning och fascinerande kommentarer. Ett ämne som berör och upprör. Själv tror jag att allt utvecklas - även gudstro och systemen runt den.
2015-06-17

  Karl-Bo Lundstedt VIP
Hej Viola...
Håller med Dig till punkt och pricka.. Sedan att "man" som någon sa här nedan släppt in både det ena och det andra i Kyrkan, så ska INTE troende belastat förtalas, kallas rasister mm, bara för att man INTE får göra vad man vill i Kyrkan.. Jag lade ut på min FB från Aftonbladet en artikel med rubriken: Vigsel i Kyrkan-men helst utan Gud. Här är länken till artikeln: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20951075.ab?fb_action_ids=10153105814034818&fb_action_types=og.shares

Till detta skrev jag så här: "ASG* Människan förnekar sig aldrig!!! Tror sig vara sin egen gud. " Njaa, jag vill gärna bada i badhuset, men jag vill inte att det ska vara något vatten i poolen!!" Stööön!! KB"

Jaa man kan ju försöka gå in i en Moské utan att ta av sig skorna, sen kan man ju börja ifrågasätta deras tal om Allah. Och om man är riktigt självmordsbelägen så kan man ju säga det som står i Wikipedia "Aisha var sex år gammal när äktenskapskontraktet med Muhammed skrevs" https://sv.wikipedia.org/wiki/Aisha

Då lär huvuden rulla utmed ISIS branta backar! OOOOO.

Jag skrev en gång till Christer Sturmark och utmanade honom i en debatt. Men han vägrade att ens svara. En humanist/ateist kan göra så, samtidigt som de/han knivhugger någon i ryggen och då BARA kristna.. För något annat är de för fega att kritisera.. ;)
Dina kritiker nedan kan ju börja våga sig på att gå in med leriga stövlar i närmaste Moské, så kanske den falska spegelbilden krackelerar..
Och när man går så långt att kalla sig gud, ja då borde man oxå ha mod att gå fram till en Imam och säga det:"Joo Du förstår Herr Imam, jag är gud.... Hmm? Attackera kristna och våra traditioner det går bra i för dessa "förföljare". Men när de sen ligger på sitt yttersta och väntar på en etta med lock, jaa då ropar man i nöd till Gud..
Jag vet, för jag har suttit vid de värsta Gudsförnekarnas dödsbäddar, jag vet hur det ser ut i ögonen när man ger sitt liv till Herren på dödsbädden.. Det är som rövaren på korset, (den kloke) han bad om en tanke men fick en hel evighet.. Såå Viola, jag står med Dig både i bön och för det Du skriver här!! MVH Karl-Bo Lundstedt och Guds Rika frid och välsignelse till Dig!!

KB

2015-06-17

  M M Mannheim VIP
Staffan Nilsson, alla svenskar är troende! Även ateisterna tro ju på ateismen så då är ju de också troende. Så 100 procent i Sverige är med andra ord.
Islam är inte svensk kultur för det måste något ha varit mycket längre i vårt land. Om det övet huvud taget går att kalla en religion för kultur?
1774 är den första juden i Sverige, Aaron Isaac! Som inte behövde konvertera. 1557 hade Gustaf Vasa en judisk läkare.
2015-06-16

  Staffan Nilsson

De flesta svenskar är inte troende.
De flesta svenskar har gift sig i kyrkan.
Kyrkan har inte haft invändningar när icke-troende har lovat inför Gud och församling att vara varandra trogna livet ut.
Till svensk kultur hör också judendomen som har funnits i Sverige sen 1600-talet.
Idag är landets näst största religion islam.
Också svensk kultur.

2015-06-12

    ej medlem längre
Onomatoprofet gjorde en jämförelse med rasisters retorik men det fattade du tydligen inte. Alla har rätt att vara i kyrkan av den enkla anledningen att det är så mycket mer än "heligt" o det behöver tydligen förklaras. Det hela är enkelt vi har alla varit med och byggt upp det kulturarv våra kyrkor utgör. Det har betalats av oss alla och våra förfäder. Punkt
2015-06-12

  Onomatoprofet VIP
1.Jag behöver inte läsa fler texter, det räcker för mig, jag känner igen det här jag är inte rasist MEN...Viola har inte läst eller svarat på mina frågor... Vad tycker Viola om att självaste Svenska kyrkan har qigong, mindfulness och andra hedniska aktiviteter i sina lokaler? Hur kristet är det? Hurra för svenska kyrkan säger jag bara, i mitt hemland har utvecklingen gått bakåt,, där har man börjat med bibelundervisning i skolan .

2. Jag kallar mig inte för Gud, jag ÄR gud och det kan ingen människa eller gud motbevisa.
2015-06-12

  lyckeli
Kanske inte i denna text, finns det tillstymmelse till rasism (eller jo förresten, om man läser noga, men i dina privata kommentarer.
så som "du tycks tro att kyrkan byggdes, i syftet att ta hand om flyktingar". ordagrant så.

2015-06-12

  Flicis VIP
Onomatoprofet tycks inte ha läst många av mina texter. Och definitivt inte denna brandfackla.

Onomatoprofet kallar sig själv för Gud, på sin sida och därför svarar jag inte denna person, med ett mail.

Onomatoprofet tycks använda rasism, i syftet att föra en diskussion. Och det finner jag bara vara ett sätt, att hindra mig, från att ha egna åsikter. Fast det INTE finns en endaste tillstymmelse till rasism, i min text.
2015-06-12

  Onomatoprofet VIP
Det är inte barnens fel att deras föräldrar är muslimer/ ateister/ talibaner/ kommunister/ buddhister/ rasister heller!
2015-06-12

  Onomatoprofet VIP
Debatten om vad som ska sägas i kyrkan handlar om skolavslutningarna som är en tradition från tiden då alla som gick i skolan också var medlemmar i församlingen. Nu har tiderna förändrats lite grann om du inte har märkt det. Vad föreslår du att man ska göra? Att bara vita kristna barn till religiösa fanatiker ska va med på avslutningen? Eller att man slutar med
att ha avslutningar i kyrkan? Det är de två ytterligheterna som man har då.
2015-06-12

  M M Mannheim VIP
Det om skatt till konungahuset skrev jag bara som en jämförelse. Inget annat. Jag håller helt och hållet med det i brandfacklan.
2015-06-12

  lyckeli
Kommer till "oss"? In i "våra"'lokaler? Vem är du? Gud, påven eller staten?
2015-06-12

  lyckeli
Men den här texten är inte förlegad? Är det inte demokrati att man, om man betalar skatt till kyrkan får lov att gifta sig där, oberoende av hur stor eller liten gudstro man har? Kanske för ro, kanske för musiken, kanske för tradition. Vem är du att döma?
2015-06-12

  Flicis VIP
Jag har ingenting emot konungahuset. Och min text handlar enbart, om ett viktigt ämne. Ett ämne som inte är förlegat eller odemokratiskt. Nämligen en kyrka, som har att göra med levande människor.
2015-06-12

  M M Mannheim VIP
Detta var verkligen en "brandfackla" Bra att någon tar och skriver om det här. Som skatten till Svenska kyrkan den är frivillig. På samma sätt som jag inte vill att min skatt ska går till Kungen och kungahuset!
Varför ska jag betala till något som jag anser vara odemokratisk och förlegat?
2015-06-12
  > Nästa text
< Föregående

Flicis
Flicis VIP