Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
när jag skrev dethär på balkongen i morse, undrade jag i mitt stilla sinne om och hur (a) anakreon skulle kommentera det, han var väldigt fin på stilistik och ologiskheter. Må texten därför bli mitt R.I.P. till honom som nu kan se helheten


Frågor utan svar (fundra)

 

 

 

Varför

 

 

skulle jag inte fråga längre,

men ställer ändå frågan till mig själv

 

varför

förväntas man skapa sig en uppfattning

om helheten, den svåröverblickade?

 

"boiled down" "i ett nötskal"

"yksinkertaisesti" "sammanfattningsvis"

 

är uttryck bara för de pålästa, livsmogna,

inte för tanketvinnare som jag

 

är helheten möjligare att se

än detaljerna?

består inte den uttryckligen av

detaljer, pixlar i livets mosaik?

 

är det så förkastligt att pynja

med skenbara eller faktiska petitesser

såsom ordens, livets, rymdens valör,

smak eller form i ord, söka uttryck för

deras valens, ton eller kulör?

 

ett häftigt kast från detta resonemang:

 

när en del detaljer blivit klara

- eller, nåja, klarare -

kommer inte helheten då,

i bästa fall, att sakna många

svaga punkter?

 

men aldrig

(ordet jag också skulle undvika)

att jag vågar hävda mer

än en aning om,

inte förståelse av helheten

 

ändå finns chimären där, frestelsen

att ge mig ut för mera än jag är

 

2015-06-17 18:03




Fri vers (Prosapoesi) av Minkki VIP
Läst 239 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2015-06-17 19:24



Bookmark and Share


  Anoo Niskanen VIP
Tankeväckande ord
2015-07-02

  petter rost
Så fint du skriver, så ödmjukt formulerade meningar så offantligt rika på tanke och hjärta... som om helheten:

består inte den uttryckligen av
detaljer, pixlar i livets mosaik?
2015-06-18

  Monika A Mirsch VIP
Håller med Walborg - och hjärtat gråter - precis som vår fur väder nu till midsommar - tack Mincki för din dikt!
2015-06-18

  walborg
Så sorgligt - saknar anakreon otroligt - fattar inte riktigt att han inte finns mera och kan ställa upp och vara den kloka vän han alltid var.
2015-06-17
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP