Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Put crepe bows round the white necks of the public doves, Let the traffic policemen wear black cotton gloves. (ur W.H. Auden “Funeral Blues”, börjar efter 20 sek: https://www.youtube.com/watch?v=gvezOvM_VgQ)


Låt klockorna stanna


Låt klockorna stanna
då småkillarna
åker skridsko över blankis och
pinkar sina initialer i snödrivorna
innan första vårsolen suddar ut. 

Stäng av telefonen, där de alltid
säger mer än de vill och blicken
hos ett instängt djur följer oss
med frontens förfrusna pupill. 

Hindra hunden från att skälla inför
mödrarna, låt de sörjande komma
när de ”oskyldiga” täcks av fanor
och ”skyldiga” lämnas under solen. 

Och jag vet med varje ben i min kropp:
isarna är tömda och leken är avslutad.
Från och med nu kan ingenting bli bra igen.

 

 




Fri vers av Stefan Albrektsson
Läst 383 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2015-06-18 16:12



Bookmark and Share


  kerstin skriver VIP
fin anknytning till en av mina favoritdikter. nu ska jag bara hitta youtubeklippet oxå.
2015-06-22

    ej medlem längre
Ljudlösa men ändå så talande rader, mycket naket på någotvis, att veta är visdom, men som också kan göra ont..
2015-06-19

    ej medlem längre
Respektfullt att binda dina ord kring originalets huvudmeningar.

Har aldrig läst Funeral Blues förrän nu.
Tack för den vägledningen.



2015-06-19

    ej medlem längre
Köpte en väl tummad utgåva av Auden på engelska, där denna dikt ingick, efter att ha sett filmen Fyra bröllop och en begravning.
Den griper tag och berättar om en förlamande sorg och saknad, på samma gång en fantastisk kärlek.

Bra skrivet, fin känsla och med djupet bevarat.
2015-06-19

  Jaseph
Jag läste Audens dikt och blev starkt berörd. Audens dikt har ett teatraliskt, lite "galghumoristiskt" drag som inte minst fångas av Brittens härliga kabareartade tonsättning.

Den här diktens kursiva delar är direkta citat, tycks det mig. Snyggt gjort för i övrigt är dikten unik med starka iakttagelser och ett lite bredare anslag på sorgen än vad Auden ger. Han reflekterar en sorg på världen. Här möter vi mödrarna.

2015-06-18

  ResenärGenomLivet VIP
Andra versen får mej att tänka på hur i hela världen många klarade sej utan mobiltelefon förr? Nu finns det ju till och med en ny sjuka... mobilmissbruk!!! Ops! Jag fastnade visst där...
2015-06-18

  Anya VIP
Bra gestaltningar. Jag faller särskilt för pojkarna som pinkar initialer. Talande! Stark vändning i sista raden.
2015-06-18

  Marita Ohlquist VIP
Stark text som framkallar rysningar med den sista raden!
2015-06-18

  Ingela Svenson VIP
Texten reser sig som en tegelvägg framför mina ögon. Så mäktigt!
2015-06-18

  Nanna X
Mäktig dikt som man kan läsa på flera sätt. T ex bara det kursiva...
2015-06-18
  > Nästa text
< Föregående

Stefan Albrektsson
Stefan Albrektsson