Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
”Allt vad ni har gjort mot en av mina minsta, det har ni också gjort mot mig!” – Jesus


Kycklingmamman (en midsommarlek)


Det ragglar en räv där daggen ligger tät i gräset.
Vi står spänt i en flämtande klump på tå.
Mamma ropar: ”Kom alla mina kycklingar små!” 

Frusna ser vi hemma på avstånd,
däremellan en oändlighet och en stinkande räv.
Vi vet att våra korta steg är små, så små. 

”Vi törs inte!” piper vi i kör. Räven rycker
när mor svarar ”Varför då?” Vi packar oss så
närmare varandra: ”För räven!” och ”Vi är små!” 

Hemma lockar med ”Kom ändå! Kom ändå!”
Nu springer några med ett skrik, i hopp att nå
över gränsen, förbi räven, trots att chanserna är små. 

Vissa grips direkt och blir till fruktade rävar,
andra står paralyserade kvar. Några få
springer sig fria, även om stegen är små, så små.

 

 




Bunden vers (Annat versmått) av Stefan Albrektsson
Läst 284 gånger och applåderad av 17 personer
Publicerad 2015-06-20 10:44



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
När jag lekte denna lek som yngre kunde man också frita dem som fångats av räven...bara man varit hemma hos mamman först...tänkvärt om våra små...
2015-06-23

  Jaseph
Plötsligt är leken livet och livet leken. Gillar bruket av ordet "hemma" för boet, målet. Grips av dramatiken att den som infångas blir en fruktad räv.
2015-06-22

    ej medlem längre
Hur man klär verklighet i en saga. Gillar speciellt enkelheten i språket - det handlar ju om barn.
2015-06-22

    prima donna
ja vi har förmånen att leka... för andra är det blodigt allvar. Mer Kär lek till världen önskas. Fin skrift!
2015-06-21

    Annika J
Fint flätar du samman barndomens lek med risken i att leva.
Kommer att tänka på en gammal väckelsemötessång:"Skynda till Jesus..."
2015-06-21

  Anya VIP
För mig är räven och kycklingarna metaforer för flyktingar och krig. Hoppas fler springer sig fria.
2015-06-21

  Marita Ohlquist VIP
Först tänker jag smått, på leken vi gjorde på jobbet!
Sen tänker jag stort och ser situationen i världen.
2015-06-20

    ej medlem längre
Poesi som för samman, men också splittrar, vad blir kvar måntro..
2015-06-20

  Nanna X
Aha en midsommarghazal! Minns hur den leken verkligen både kunde ge skrämma och ge trygghet...
2015-06-20
  > Nästa text
< Föregående

Stefan Albrektsson
Stefan Albrektsson