Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Foto © Minkki: Hagaparken i Hangö, midsommaren 2015


Hangövalsen - sinnebilden för sommarglädje

 

Georg Malmstén var en mångsidig musiker och sångare med klassisk utbildning, som skrev och sjöng en rad smittande glada valser om töser på en rad öar i vår skärgård, allt från Emsalö till Arholma och Hangö. Han sjöng på både svenska och finska, men namnet Georg var ju omöjligt att uttala för finnar, så på finska blev han Jori. Molli-Jori, för att vara exakt. Det säger väl något om det finska kynnet - i gladaste moll!

Hangö är Finlands sydligaste udde. längst ute på udden ligger Fyra vindarnas hus, ett kafé berömt för sin jordgubbstårta och för att det ett tag ägdes av Mannerheim, om jag inte fått det om baktassen, förstås. Själv bodde han på en liten holme strax intill. 

Klicka på länken för att höra och se valsen - först på ett ställe som påminner om Hangö Casino, men på det ger jag inte mitt huvud i pant. Av någon anledning startar sedan helt automatiskt en video där Malmstén himself sjunger sin vals - och efter det en rolig en om Helsingfors på 1950-60-talet - med Owe Törnqvists Rumba i engelska parken på finska. Det ska väl räcka till som exotik från Österland för denna gång!

https://www.youtube.com/watch?v=UwwUwbGufbY

 

 




Övriga genrer (Kåseri) av Minkki VIP
Läst 1315 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2015-07-02 23:07



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Tack för denna naturmusikaliska text och bild!
2015-07-03

  walborg
Tack för stämningen och sightseeing i Hangö!
2015-07-03
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP