Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Man kan lära sig läsa och räkna på olika sätt. Bygger på en verklig person, men vissa händelser är uppdiktade. :)


Mattetal i guldskrift

När han var liten och där han växte upp var det självklart att gå i kyrkan på söndagarna. Men en barnakropp är inte gjord för att sitta stilla en hel högmässa. Det börjar klia överallt, av spring och upptäckarlusta som, om de inte får komma ut i ljuset, förvandlas till riktigt obehagliga virtuella myror i baken.

Så han brukade sätta sig långt bak. När ”myrorna” började klia, smög han ut och roade sig med vad som fanns till hands. Han läste på gravstenar! Stavade sig till namnen på människor han aldrig mött. Studerade datumen. Räknade på hur länge de olika personerna levat, år, månader, dagar... Vem levde längst?

Här och där fanns enstaka strofer ur dikter. Stroferna memorerade han för livet. I tonåren lärde han sig resten av de citerade dikterna...

Lusten att lära. Lusten att leka med lärandet. Lusten att bolla med siffror gjorde att hans självklara vägval var att bli lärare i bland annat matematik. För att hjälpa nya generationer att hitta glädjen som gömmer sig bland ekvationer och primtal.

Men han slutade aldrig att förundras över gravstenar. Om han hade lite tid över, kunde han på hemväg från ICA stanna till en stund på kyrkogården. Sen var det en smaksak om han gick ut genom den västra kyrkogårdsporten, från det nya gravfältet, eller via södra porten, förbi Klockaregården. I det senare fallet stannade han säkert till någon sekund vid kyrkogårdens allra äldsta ”gravsten”: I muren fanns nämligen runstenen efter Viger inbakad (men som sedan 1983 fått en mera synlig placering ute på gräsmattan).

Det var klart att han skulle ha en egen gravsten. Så om man har vägarna förbi kyrkogårdens norra port, och lite tid över, kan man fundera över att han hann bli sextionio och halvt år MINUS EN DAG.

Det där med ”minus ett” är intressant. Det är nämligen så man brukar kunna hitta stora primtal: Multiplicera två primtal med varandra, t.ex. 2 och 13057 och dra sedan 1 från deras produkt. Ja, det stämmer, Stellan blev 26113 dagar, vilket, självklart, är ett primtal!

 

----------------------------------------------
Bilden är en beskuren variant av en bild som Raphael Saulus donerat till publika domänen. Tack, tack!
Prosa av Tor-Björn Fjellner (Mr T) VIP
Läst 550 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2015-08-22 15:10Bookmark and Share


  Ljusletaren
Alltså vilken underbar berättelse och det flera gånger om. Slående bra att denna man fick bli ett primtal *wow* /kram
2015-09-03

  Minkki VIP
Håller med Gunnar Ideström om ett prima liv - bugar mig i stoftet inför er bägge och er hantering av primtal. Mirakulösa är ni. En trevlig bekantskap du bjuder på, T-B! :)
2015-08-28

  Gunnar Ideström VIP
För att avgöra om 26113 är ett primtal kan man använda Eratosthenes såll, eller måtta mellan tumme och pekfinger på håll. Det väsentligaste dock är att livet var prima. Att var dag någorlunda behagligt fick tima.
2015-08-23

  TrollTörnTrappan VIP
Primärt trodde jag det var en hjärtpirrande skildring av dig själv.

Efter upplysningen om hur gammal han blev, förstod jag det är en kärleksfull historia om någon annan (...såvitt det inte skulle vara Viger som tar över som huvudperson i sista två styckena).

Under alla omständigheter en spännande uträkning!
2015-08-23

  Amari VIP
Det finns olika sätt att lära och lära ut. Gäller bara att finna sin "stil".
Detta var en synnerligen annorlunda, men mycket trevlig variant. Ja även de döda kan lära oss mycket, tydligen även matematik.
Trevlig text!
2015-08-23

  Senta VIP
Intressant text om det begynnande intresset för siffror och matte.
2015-08-23

  Den lilla tänkande
Trevlig läsning! :)
Matte kan vara kul ibland
2015-08-22
  > Nästa text
< Föregående

Tor-Björn Fjellner (Mr T)
Tor-Björn Fjellner (Mr T) VIP