Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tappade sugar kan plockas upp, tappade intressen är värre.

 

"Världen är full av tappade sugar" sägs det. Men de kan kanske plockas upp igen, med lite uppmuntran och lämpligt stöd, med tiden. Värre är tappade intressen. Ett tappat intresse är som ett dödsfall, där inte någon men något har dött. Oåterkalleligen. Man kan sakna tider då man brann för en viss sak. Sörja den tiden. Men det går inte att blåsa liv i glöd som slocknat. Där är bara aska.
Därför ska vi gå vidare. Med all respekt för det som varit måste vi släppa det. Vi är skyldiga oss själva den respekten.
Medan ett nyväckt intresse är likt en förälskelse. Det kan, men måste inte, utvecklas till livslång kärlek. Värdera, värdesätt, välj bort, välj till.
Besvikelse kan döda ett intresse, men också slentrian och - inte minst - personlig mognad och utveckling.
Jag skulle vilja säga till alla som är unga eller mitt uppe i livet: fortsätt aldrig göra något enbart (observera att jag säger "enbart"!) av den anledningen att omgivningen förväntar sig det av dig eller för att du alltid gjort just det! Om det börjar kännas så är det signalen till uppbrott.
Det är så lätt att förväxla roll med identitet. Men en identitet som byggts upp av etiketter tål inte blåsväder. Det är inom dig själv du måste känna intresset för det du gör som en levande puls, inte utanför dig själv du ska söka bekräftelse. Livserfarenhet får vi genom att våga släppa taget och gå vidare i våra liv. Med ett visst mått av osäkerhet skapas ett levande nu.




Prosa av Måna N. Berger
Läst 505 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2015-10-04 18:13



Bookmark and Share


  Hanna Mari Wallin
livsvisdom genomlyser dessa rader

välformulerat och ett bra budskap
2015-10-05

  walborg
Att generöst dela livserfarenhet på detta sätt känns underbart. Varmt tack!
2015-10-05

  Eva Langrath VIP
Klokord
2015-10-04

  Larz Gustafsson VIP
Slentrian är en dödsfiende.
2015-10-04

  Magdalena Eriksson VIP
Yesss bra att du delar men kan du inte komma å läsa den här texten i skolorna där ungdomar sitter me naglarna i skallen?
2015-10-04
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger