Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Senaste besöket hos mormor.


Mormor ser bra ut

Rakryggad sitter hon i matsalen vid kortändan av bordet.
De andra gamlingarna halvligger i bågar över tallrikarna
långsamt långsamt hittar darriga skeden munnen
doften av köttgryta slår mot mig i en jättevåg.

Jag tål inte kött säger mormor högt
personalen säger ingenting
ser bara på varandra sammanbitet vid spisen.

Jag sätter mig brevid mormor
hon tittar på mig fastnar i mitt hennafärgade hår
hänger en stund i den grå utväxten
frisörskan vänder sig ut och in
utbrister sedan glittrande glatt
Hej är du här nu?

Hennes vita tunna tröja
hennes långa bröst därunder säger
äntligen är du här hos mig!

Jag hälsar tillbaka
ser henne in i ögonen
håller fast blicken
tills vi blir två förrymda skridskoprinsessor
du glider smidigt fram i det fula köket
rullatorn är två vita skridskor med pälskant
vi förstår varandra precis
här är det viktigt med hållning
annars dör vi i köttgrytan
Du är bärstenshalsbandet
hemvävda gardinerna från Dalarna
karlarna som sprang efter dig.
Din damfrisörsalong på Svartmannagatan
är ett snöflingeglas
med utsikt över Kungsträdgården

Jag går in i hennes värld av parfymerad nacke och manikyr
av plockade ögonbryn och skärp i midjan som smiter åt
lägger mig tillrätta i hennes bestämda bild
av sig själv
Looking good!

Jag får inte sitta med vid bordet
Så brukar vi inte göra säger personalen surt men artigt men surt
anhöriga ska vänta på rummet när brukarna äter....

Jag sitter kvar
låtsas mormor och jag är på lyxrestaurang
strax tar vi en taxi till hennes våning
trådnött sammetsoffa andas ut
mönstret lovar luddiga rosenknoppar i evighet
hennes egen.
















Prosa av Magdalena Eriksson VIP
Läst 241 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2015-10-13 21:05



Bookmark and Share


  ULJO
Fin skildring
2015-10-14

  Anya VIP
Mycket bra berättat!
2015-10-14

  Respons VIP
Spännande bilder och stämningar från åldringsboendet. Jag gillar speciellt: "...säger personalen surt men artigt men surt" Där fångar du något på pricken!
2015-10-14

  i af apa
härligt full av liv
i varje rad!!
2015-10-14

    Elisabeth Nilsson VIP
Vilken kärlek och samhörighet du målar i fina vardagsbilder från äldreboendet.
2015-10-14

  Marita Ohlquist VIP
Texten förmedlar kärlek, värme och gemenskap.
Fint porträtt av din mormor.

Avskyr ordet brukare, det låter så negativt.
2015-10-14

    ej medlem längre
Fint. Verkligt. Det gäller att följa rutinerna. Försöker göra besök vid kaffedags, för att få just den här gemenskapen.
2015-10-14

  Mats Edin VIP
Härligt prosapoetisk
2015-10-14
  > Nästa text
< Föregående

Magdalena Eriksson
Magdalena Eriksson VIP