Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tänk på det, frun

Vid en skogsglänta sjunger träden en saga.
En familj hade packat sin husbil för att campa.
En blå väska stod prydligt intill främre bildörren.
Några tegelstenar gjorde att den blev tung att bära.
Torgny Lindgren "Pölsan", Peter Weiss "Ästethik des
Widerstands", Staffan Bergsten "Klang och åter",
Lars Norén "Och ge oss skuggorna".
Mamman sa motsträvigt till dottern:
>>Ska du verkligen ta med dig allt det där>>.
Ingen diskussion. I hennes versfötter gör en gymnast
sina konster. Så hörs plötsligt ett obefintligt småljud
från skogens småfolk och ett tassande nerför en tallgren.
Det viskas från naturen:
>>Tiden varar precis på samma sätt som den
har gått, tänk på det, frun>>.
Om igelkotten Pilt skulle få resa till Paris
och se Eiffeltornet, vidga sina vyer, se terrorn,
våldsdåden, bli journalist, tänker Linn.
Världen är som den är.
Den kan man inte göra något åt annat än att hantera,
hur bra eller illa den än uppför sig eller för sig.
Hon bör skaffa sig ett liv, efter att ha blivit brutalt
påhoppad av en tanta utan ansikte, utan ögon, utan näsa,
utan öron, bara en infam mun, vari vokalerna bor i
hennes öde grotta---
Liv om hon bara skulle plocka bort ett ord, bör.
Bara skaffa sig ett liv på sin ö Ithaka.
Ideal, dem har hon.

Livets innersta är vildrosorna på öns marker,
de röda bladen lyser rött och färgar himlen med
gryning och skymning. Där hörs sångernas början
och slut i refränger, sångerna har en berättelse,
som kan berättas på flera sätt, i återklanger,
där vildrosens fallna blad reses på nytt.
Lyser lika starkt som vildrosens gröna.














Övriga genrer av frun
Läst 182 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2015-12-03 14:27



Bookmark and Share


    frun
Med för många ideal skyms livets innersta innebörder, man måste se livet som det är, och det bärs inte upp
tillräckligt, om man hela tiden tänker
bör och måste, man måste gräva,
där man står, med liv och ideal.

2015-12-03

  Larz Gustafsson VIP
"Det är mycket man inte måste", som en mycket bra bok av Tomas Sjödin heter.
Ett liv utan ideal är otänkbart för mig, och det förefaller även ologiskt. Ty om man säger att man "bara vill leva" så har man redan där ett ideal...

Heder åt alla som tar med sig tjocka böcker på utflykten!
2015-12-03
  > Nästa text
< Föregående

frun