Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Läser och krymper och växer


Nyårsdag med Svetlana

Fastnar i en berättelse :
... men att gå omkring fyra år i mansunderkläder var värre än döden
att inte få vara kvinna
ge sitt yttersta i manskläder
släpa döda i natten och samtidigt skämmas över sitt kön.

Svetlana har hittat graven där kvinnorna slängt sina långa flätor
sina barnmagar
sina broderade klänningar och sjalar.
I boken stiger flickorna fram en och en
först som en tunn rök
sedan talar de till mig tydligt med en gammal kvinnas smärta.
Varför skulle de vilja minnas dem de dödat?
Vägen till sina egna kära ansikten går genom helvetet. Jag känner tacksamhet att de berättar. Förundras över deras mod och blinda tro på hämnd.
Skrämmande kryper insikten in om att den som förlorat allt också kan ge allt.

Känslan av att befinna sig i en grav ökar i gradvis med läsningen
en levande grav. Människan glömmer inte.
Svetlana ger oss en bit av historien som tom män känner rädsla och skam inför.
Män vill inte minnas att flickor blev soldater.
Ingen man vill gifta sig med en mördare inte ens en krigshjälte.
Något inom dem äcklas. Att kvinnor i många fall var bättre prickskyttar än män.
Hjältemodet krackelerar. En annan förtvivlans historia framträder.

Flickorna i flätor som tog tåget till fronten vill ingen av dem minnas.
Modigt letar krigets kvinnor efter den osminkade smärtan.
Sina egna kära ansikten.

Om män tvingats strida i trosor och Bh hade de känt sig annorlunda då?





Övriga genrer (Essä/Recension) av Magdalena Eriksson VIP
Läst 326 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2016-01-01 19:16



Bookmark and Share


    Elisabeth Nilsson VIP
Tack, för att du skriver om och lockar till läsande av denna författare.
2016-01-02

  Respons VIP
Jag lyssnade på hennes prosa på radion igår och känner mig starkt berörd. Du har fångat hennes skrivande och hennes ande.
2016-01-02

  Anya VIP
Ser att du läser min favvobok. Jaa hon är oerhört skicklig!
2016-01-01
  > Nästa text
< Föregående

Magdalena Eriksson
Magdalena Eriksson VIP