Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Spoken word uppförd på Open Mic Tellus 2015


Ode till Björndjuret

I mitt nästa liv
vill jag bli
ett björndjur
Nej, jag vill bli, vara, varit, inspireras av, förvandlas till ett björndjur nu, och här

Jag är en formbar
slemklump
som en slemmig
bläckplump

Mitt gangsign
är snigeln

Mina idoler
är inte Monroe eller sexsymboler
det går inte fandom i mina paraboler
mina hjärnhalvor är inte kändiskåta
nej, de suktar efter eukaryota
organismer
framför alla andra ismer

Encelliga urdjur
lätt coolare än blötdjur
amöbor, toffeldjur
ciliater, plankton, eller hur

men coolast av allt
min förgrundsgestalt
min syrehalt, mitt världsallt

slår alla urdjur
mitt älskade BJÖRNDJUR!

40 000 celler av pure awesomeness
en evolutionsprocess rakt in i hjärtats postadress
jag erkänner mad fäbless

för det här är ett djur som tar oss alla i mental bänkpress!

En Sleipner bland mikroskopiska kryp
med fyra kloförsedda benpar av genomskinlig typ
finns överallt på jorden
från Sibiriens tundra till oceanernas djup
från bergstoppar till antarktis,
runt jordens alla riken och land
djurrikets goddamn elitförband!

En av jordens tåligaste organismer
perfektion bland perfektionismer
Elder God för oss absurdister
ja, den absoluta elitismen
surrealismen
i
att den kan uthärda timmar och veckor av
radioaktiv strålning
vakuum
uttorkning
6000 atmosfärers tryck
ren koldioxid
decenniers dvala
nedfrysning i flytande kväve
bara några grader över absoluta nollpunkten
en flygtur i rymden
och överleva

Jag vill låna lite styrka
av guden i mikrobiologins kyrka
att överleva allt
från kelvikallt till kryptonit
i kryprobiotiskt stadium
kryptera mina svagheter
kunna anpassa mig
till “praktiskt taget alla miljöer på jorden
även de mest ogästvänliga”

En millimeter stor
men starkare än allt

Så hårda att
deras hårdhet inspirerar
till panspermteorin
där hypoteser vill visa
att allt liv redan existerar
och sprids genom universum
i transport av biologiska varelser mellan himlakroppar
och som resultat har lett till våra kroppar

Kanske är Björndjuret
Adam, Eva och Gud
en intergender god of alltings början
och slut
en hint om vad som överlever apokalypsen

Trögkryparen
existensens prototyp
kryper
vidare bland plattmaskar och polyper
rakt in i mitt hjärta
gör det
lite enklare att orka livets svärta




Fri vers (Spoken word/Slam) av Linnea Risinger
Läst 1058 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2016-03-05 11:01



Bookmark and Share


  S.A.I. Steve Lando
snyggt om dessa helt fantastiska små varelser
2016-09-13
  > Nästa text
< Föregående

Linnea Risinger
Linnea Risinger