Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om "Jacques Ranciére om politik och estetik" Lund 2006


Kollaps

Det vi observerar i Sverige och övriga Europa är naturligtvis en kollaps. Men inte en systemkollaps. Vad som skett och fortfarande pågår är en "politikens kollaps". Redan 1998 skriver Jacques Rancière i sin text "Politik, identifikation, subjektivation:

"Rasismens och xenofobins återkomst betecknar alltså politikens kollaps, att den politiska behandlingen av orätten återgår till det primitiva hatets form. Uppgiften är därför inte bara att bemöta ett `politiskt problem`. Den är att återupprätta politiken".

Det Ranciére såg så tidigt som 1998 var hur politiken abdikerade som styrningsmodell, samt hur de ideologiska konfliktlinjerna utplånades och ersattes med en opportunistiskt organiserad konsensuskultur. Hatet mot den Andre/främlingen kom att ersätta detta tomrum i strävan efter identifikationer kommen ur en slags rädsla.

Ranciéres text är svårgenomtränglig men manar till eftertanke och reflektion över den politiska kollaps som är för handen i Sverige. Vi ser hur `Arbetarpartiet Socialdemokraterna` fullkomligt abdikerat från både humanistiska och humanitära värderingar och praxis och samarbetar med den Svenska högern i att tillämpa ett allt mer repressivt flyktingmottagand, eller rent av praktsera  SD:s rasism åt dem.

Den Svenska regeringen har i Turkiet en pålitlig samarbetspartner i vad som allt mer liknar ett krig mot flyktingen. Ett krig som riktar sig mot grupper och individer som är så utblottade och skyddslösa att ingen av oss kan förmås till en rättvisande föreställning om deras lidande. De här människorna, barn, kvinnor och män möts vid Europas gränser, med stöd av den svenska regeringen, av vapenmakt och taggtråd. Dessa övergrepp sker i fullt politiskt samförstånd i Sverige. Ett närmast konfliktfritt samförstånd som räknar in de regerande Socialdemokraterna och MP samt den samlade borgerliga oppositionen med SD.

Ett samförstånd grundat i en historisk situation där politikerna har övergivit politiken och därmed orsakat dess kollaps. En historisk situation där både humanistiska och humanitära praxis som politik har ersatts av opportunistiska utspel. Allt detta har skett framför våra ögon och ingen av oss kan undandra sig vare sig ansvar eller skuld.

Frågan är vad de medborgare som vill ha en demokratisk politik och demokratiska politiker som vågar styra och utöva demokratisk politisk makt, kan göra för att just "återupprätta politiken".

 

 

 

Roger Karlsson

 

 

 




Prosa av Roger Karlsson
Läst 326 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-03-05 18:34



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Roger Karlsson
Roger Karlsson