Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Med anledning av Internationella Kvinnodagen 8 mars


8 mars - Säg för fan inte Grattis!

8 mars. Internationella Kvinnodagen. Denna dag ska fan inte vara en grattisdag. Det är inte Grattis. Det är varken födelsedag eller Mors Dag.

Den firar man inte med tårta, eller en fri glass på restaurangen, eller 50 % rabatt på Crockerjeans!

Företagare: skänk hellre en slant för varje såld vara idag till någon förening som arbetar mot Kvinnoförtryck, mot kvinnovåld, med Utbildning för fattiga kvinnor (Unicef) och liknande föreningar.

Förstärk även lagen så att fler förövare (alla) åker fast och får sitt straff av de som våldtar kvinnor, sexhandel etc. Ett nej är ett nej (i både ord och handling/motstånd etc), och en kort kjol och högklackat innebär inte ett ja!

Vidare är det avskyvärt att så många kvinnor har så mycket lägre lön, än vad män har för samma arbetsuppgifter.

8 mars: Denna dag finns till för att belysa orättvisor och ojämställdhet i världen kvinnor vs män. Löneskillnader, status som människa och kvinnor i makt (fördelningen män vs kvinnor i företagsstyrelser) och våldsbrott mot kvinnor som regleras i lagen, men som allt som oftast kvinnor förlorar, då ett nej inte betyder nej, även fast man sagt det i ord och handling. Blir förbannad på sånt!

Säg för fan inte grattis på denna dag. Är inget att fira.

Skänk en slant till Unicef och dylika organisationer som arbetar för kvinnors rätt i samhället, rätt till studier, värdighet som människa med mera. Eller våga stå emot orättvisorna i ord och handling.

Denna dag ska fan inte vara en grattisdag. Det är inte Grattis. Det är varken födelsedag eller Mors Dag.

Och Du man: Du gör bort dig totalt, om du blott denna dag, och typ endast denna dag (och/eller även på Mors Dag, samt hennes födelsedag) erbjuder din "hjälp" med städning, barnpassning, matlagning etc Om du vore en riktig man, så hade du aldrig behövt erbjuda din "hjälp". I en relation är man två om att dela allt. I både med- och motgång. Och allt under ert gemensamma hems tak. Just saying ^^ PnL <3

Bilden: Marie Curie

"Together with her husband, she was awarded half of the Nobel Prize for Physics in 1903, for their study into the spontaneous radiation discovered by Becquerel, who was awarded the other half of the Prize. In 1911 she received a second Nobel Prize, this time in Chemistry, in recognition of her work in radioactivity. She also received, jointly with her husband, the Davy Medal of the Royal Society in 1903 and, in 1921, President Harding of the United States, on behalf of the women of America, presented her with one gram of radium in recognition of her service to science".

Källa: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1903/marie-curie-bio.html

 
Övriga genrer (Brandfackla) av Valkyria-Fatale VIP
Läst 975 gånger och applåderad av 23 personer
Utvald text
Publicerad 2016-03-08 01:20Bookmark and Share


  Johan Hallgren VIP
Jag skriver under på varenda bokstav. Sprid texten över hela Sverige, Europa, ja hela Världen.
2016-04-02

  DominiQueen VIP
Grattis Älskade QueenSys. Du ser jag förutspådde Du skulle bli Seviges nya Quinnliga ikon. Utvald Text, wow detta är STORT!!!

Hoppas det gläder Ditt vackra magnifika Quinnliga hjärta.

Med respekt och Kärlek
Din vän och Poetsyster
DominiQue
2016-03-23

  Jim 3,5
Att det ens behövs att skriva detta är provocerande... Ännu värre att människor ska känna behovet att kritisera eller ifrågasätta det.
2016-03-17

  Semper Fi VIP
Egentligen skulle inte dagen behövas och inga andra liknande dagar. Om alla betedde som det en gång var menad innan onda krafter kom in i världen.
Nu behövs den och andra dagar men det är fel att anklaga vita män till att vara skyldiga för orättvisa löner.
Jag själv som vit man låg under kvinnor i lön på min arbetsplats för samma arbete. När jag anmälde det till DO tvingade min arbetsgivare mig att ta tillbaka anmälan. Även mitt eget fack gick emot mig.
Så det skulle behövas en lågavlönade mäns dag också.
2016-03-11

  Annie b'larsson VIP
Bravo!
2016-03-08

  Roger Karlsson
Jag tror att Du inledningsvis missförstod min intention eller att jag inte var tydlig nog.

Jag vet varför denna dag kom till och jag vet att den behövs. Men jag tycker att det är skit att den behövs för att belysa alla de orättvisor och allt det förtryck kvinnor strukturell såväl som individuellt klotet runt är utsatta för. Allt för ofta gör vi misstaget att tro att vi i vår nordiskt europeiska miljö inte har något kvar att slåss för vad gäller både jämställdhet och jämlikhet mellan könen. För egen del anser jag att jämställdhet, alltså lön, sociala villkor, välfärd, hälsovård och andra strukturella faktorer är viktigare än den alltmer devalverade.
jämlikhetstermen.

Jag är väl medveten om att vår `gemensamma' historia är skriven av män, om män, för män. Dock finns det ju nu både inom civilsamhället såväl som inom akademin individer och institutioner som, under hårt motstånd, långsamt håller på att ändra på detta förhållande. Men här återstår väldigt mycket att göra. Därför kan jag verkligen sympatisera med din idé att behålla dagen för att komma ihåg alla de kvinnor som verkat som pionjärer av olika slag. Men visst jag erkänner - jag är trött. Trött på att i dag är alla kvinnosakskämpar och feminister. Men vad fan är dom i morgon och senare när de går till valurnan. Jag blir också jävligt trött på hur många skribenter i framför allt borgerlig press, använder sig av den här dagen instrumentellt för att ytterligare demonisera den Andre och även den Andra.

Som den åldrande man jag är, finns det ett och annat att bli både trött och förbannad på. Men att få läsa texter som de Du skriver kan verkligen pigga upp i allt elände. Jag gillar även din ilska det är en utmärkt drivkraft.

MVH
RogerK
2016-03-08

  Valkyria-Fatale VIP
Dagen skall kvarstå då vi aldrig skall glömma alla de kvinnor som kämpat i historien för kvinnors rätt till lika lön, kvinnors rätt till utbildning, rätt till rösträtt med mera
2016-03-08

  Valkyria-Fatale VIP
Å andra sidan. Du kanske tänker att världen har uppnått jämställdhet mellan könen, med lika lön, kvinnors trygghet, rätt till utbildning etc Att den inte skulle behövas då?
2016-03-08

  Valkyria-Fatale VIP
Roger: Har du ens en aning om varför denna dag finns? Varför den är Internationella Kvinnodagen? Hur den kom till och varför?

Det är absolut INTE en bra idé att avskaffa denna dag. Varför?

Min text syftar på att man inte skall säga "grattis"på denna dag. Det är ingen "grattisdag"! Då har den personen totalt missförstått dagens innebörd.

// V-F
2016-03-08

  Roger Karlsson
är det en bra idé att arbeta på att avskaffa behovet av själva dagen
2016-03-08
  > Nästa text
< Föregående

Valkyria-Fatale
Valkyria-Fatale VIP