Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

oskulder



   
1.         Clermont 27 november år 1095

Nedanför Hennes väldiga byggnad står 
            korstågens darrande fader
         inte högre än första trappavsatsen
framför honom reser sig Hennes port
väggarnas porer
            fingerringsstora guldglänsande  
         ringlande arabesker
Hennes rygg reser sig in i himlen
            tunnas ut som ett moln



   2.         Palazzo Riarios trädgård i Rom år 1659

Bågskytten ville inte träffa henne i Stockholm
ogifta juni ledde varma livscykeln åt juli till
dallrande ormbunke hennes fnissiga hud
under hennes jungfrufot en orm tigande still

                  sjungande solterrass

                  den rytmiska blå visans dörr öppen

vattenblänkande kvinnohöfts lekfulla leende

åt en frusen kardinal blev hon i vintras en gran
under hennes yviga nedersta grenar frös han ihjäl

en avsagd jordlott var hennes längtan efter barn
en spade halvvägs inne
         hennes fingrar planterande liv i jorden

jungfruligt lysten blick genom utsirat burspråk
en öm förbjuden lönndörr smeksamt öppnad
ansikte vänt upp mot älskarens gnistrande mörker 



   3.         Berlin 28 april 1945

Den här bar sin längtan
            en tung spegel uppför stentrappor
han speglade sin nakna åtrå medan han gick
         naken följde han
            sin runda spegels framtida arméer

ska nu också han fly via Kvinnliga viken
         undan sin bestämda uppfattning
ich komme aus der Stadt Scham
            wo ich noch wohne ohne Sehnsucht
orensade drömmars inälvor hänger ur hans sovande mun
was? aus der Stadt Scham?
         wo Leute noch wohnen ohne Sex
vilande i skammens trånga bunker









Fri vers av mikael ejdemyr VIP
Läst 671 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2016-03-14 00:03



Bookmark and Share


  mikael ejdemyr VIP
stort tack, du jour, för värdefulla påpekanden!
2016-03-16

    ej medlem längre
Störande fint det här. Faulkners citat om the past gör sig påmint, liksom en aning Eliot till stilen.

Några anteckningar från läsningen:
del I har lite tätt mellan som:en i de sista raderna
del II avslutas lite överförklarande i och med "med en känsla av öppenhet", denna överbestämning återkommer i del 3:s "med intresse" i rad 3. I min läsning. De många frågetecknen i del 3 känns också lite, eh, ja, många...

Men det är ju nästan larvigt bra! Ser gärna mer av det här. Oändliga möjligheter att, med skrivarens finkänsliga uppmärksamhet för det förgångnas sensuella kvaliteter, väva en ny historia med samma trådar och varp.

2016-03-14
  > Nästa text
< Föregående

mikael ejdemyr
mikael ejdemyr VIP