Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jazz på svenska

I dag har jag lyssnat på ett långt radioprogram som handlade om Jan Johanssons och Georg Riedels skiva Jazz på svenska med låten Visa från Utanmyra. Den här inspelningen hade gjort ett djupt intryck på sina lyssnare.

Det var ett oändligt antal minnen som framkom i programmet, bland annat hade den inspirerat en författare att skriva en roman med landsbygdstema. Författaren fick ett sound track till sitt skrivande. Och serien Hem till byn blev vägledande till att skriva boken annars hade han likaväl kunnat skriva om livet i Stockholms innerstad. Och melodislingorna stämde så väl in i stämningen i boken.

Den här skivan var liksom ett första frö till Gröna vågen som snart följde. Musiken spelade fram ett vemod som många som växt upp på landet kände in i märgen.

När jag lyssnade på programmet kände jag: Jag har också levt soch känt som många andra av min årgång. Jag hade också köpt skivan 1964 när den kom, och har den fortfarande kvar som ett minne av en tidsepok.




Övriga genrer (Kåseri) av Valter Örn VIP
Läst 369 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2016-05-05 19:19



Bookmark and Share


  Goraxy 89 Orion VIP
Jazz på svenska är en underbar skiva! Jag har ju definitivt inte råd numera att köpa nya CD skivor varje vecka som förr - Så Jan Johanssons inspelning (just nu på i bakrunden) finns med bland de tusentals album jag lagt upp bland mina många och långa spellistor på Spotify. Spelar ju musik dygnet runt och sover på natten till mjuk musik som ibland ekar genom mina drömmar. Skönt att någon annan också tycker om jazziga svenska folklåtar :)
2016-05-05
  > Nästa text
< Föregående

Valter Örn
Valter Örn VIP