Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
för inemot tjugo år sedan ...


Att musiken, att utan ord - 7

 

. . .

 

Också musikterapi ingick. Vi lyssnade på musik, sjöng karaoke, hade små tävlingar. Den finska schlagersjälen öppnade sig för mig på ett sätt jag inte kunnat föreställa mig. Pink Floyd gjorde entré i mitt liv. Men den verkliga själavården och musikterapin fick jag på hemvägen. Rutten gick via ett seniorhus där man fick god mat till billigt pris. Precis där skulle jag byta buss för att komma hem. Det föll sig helt naturligt att gå in på vägen och få sig en lunch.

 

Det var ett Sesam! Öppna dig! att stiga in genom de automatiska dörrarna till seniorhuset. Min veckolunch råkade infalla samma dag som dagsdanserna, då damer i mängd, uppstassade till tänder och fötter för Dansen, trädde in och behövde en hjälpande hand. Tur för mig! För ett stycke längre in fanns då en garderob, där man kunde lämna in ytterkläderna och eventuella extra pinaler.

 

Det var en vänlig man som stod och tog emot en. Artig och belevad fick han också den mest grådaskigt slitna människa upp i åren att känna sig ung igen. Och när jag gick hem igen stod han där, lika beredvillig som förut. Räckte fram min tunnslitna rock över disken, hjälpte mig, liksom varje dam att trä armarna i kappan, såg till att plagget landade rätt, så som det skulle. Päls eller secondhand gjorde ingen skillnad.

 

Men att musiken ... denna goda människa sjöng! Av hjärtans lust, kändes det som, för den som råkade komma in mitt i sången. Svenska sånger. Evert Taube... Modernare. Tiotusen röda rosor vill jag skänka dig, tiotusen...

 

Den mannen med sin fina röst, sina vänliga ögon och tjänstvilliga händer var en boren terapeut. Det må vara osagt hur många som gick från lunchen med nästan dansande steg. Själv gick jag därifrån med lätt hjärta och sjungande steg.

 

Visste han hur gott han gjorde? Hur många han gjorde gott när han sjöng sig in i deras tillvaro? Kanske var det hans sätt att hålla sig uppe, att ge människorna sin sång. För att den som ger är den som får. Så tänker jag idag. Men då tänkte jag inte. Jag bara tog emot. Teg om sången och tog emot, med ett tack för hjälpen med kappan.

 

 

2016-05-12 21:22

 




Prosa av Minkki VIP
Läst 383 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2016-05-12 20:28



Bookmark and Share


  Sofhia Wirström
fint förmedlat
2016-05-13

    ej medlem längre
En fin inblick i en upplevelse.
2016-05-12
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP