Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Öppet brev till Kay Pollak

Kära Kay Pollak, jag läste din bok och jag tyckte den var bra men jag har några frågor, för jag har försökt att välja glädjen men det går inte så kan du snälla hjälpa mig för jag vill så gärna bli lika lycklig som du.

Kära Kay Pollak, hur väljer jag glädjen när alla mina vänner har flyttat från byn för att det inte längre finns någonting här för dem och när alla mina möjligheter att hälsa på dem försvann i och med att järnvägen slutade underhållas för att pengarna behövdes i Stockholm?

Kära Kay Pollak, hur väljer jag glädjen när jag inte kan få tag på medicinerna min lillebror behöver för att apoteket slutade sälja dem när de märkte att naturgodis och hårsprej sålde bättre?

Kära Kay Pollak, hur väljer jag glädjen när min familj inte har råd med mat eftersom bolagsstyrelsen kom fram till att om de lägger ner fabriken mina föräldrar jobbade på och öppnar en ny i Bangladesh kan de öka nästa års resultat med nästan 0,4 procent?

Kära Kay Pollak, hur väljer jag glädjen när jag vet att arbetarna på den nya fabriken kommer att jobba ihjäl sig för svältlöner för att producera någonting som ingen människa på hela jorden egentligen behöver eller ens vill ha?

Kära Kay Pollak, hur väljer jag glädjen när landet jag bor i deporterar människor till en säker död för att vi, citat, "behöver andrum"?

Kära Kay Pollak, hur väljer jag glädjen när nazister, faktiska nazister, marscherar öppet på gatorna i vår huvudstad och folk i allmänhet mest verkar vara intresserade av att tala om för dem som faktiskt försöker stoppa nazisterna att de minsann är lika goda kålsupare?

Kära Kay Pollak, hur väljer jag glädjen när jag är ganska säker på att vi alla kommer att vara döda inom 40 år eftersom vår planets fucking överlevnad inte är lönsam inom den tidsramen?

Kära Kay Pollak, jag är ingen välkänd och etablerad självhjälpsexpert som du men jag har ändå ett råd: om du verkligen vill att människor ska bli lyckliga så uppmuntra dem inte att välja lyckan, uppmana dem att omstörta den rådande ordningen, att krossa kapitalismen, att rycka upp klassamhället med rötterna för, kära Kay Pollak, på det sättet och bara på det sättet kan vi skapa ett samhälle där lycka över huvud taget är möjligt och där människor inte behöver läsa självhjälpsböcker för att finna mening i sina liv.




Fri vers (Spoken word/Slam) av kravaller
Läst 614 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2017-06-26 21:09



Bookmark and Share


  henke_r
Lysande! En fet känga mot alla självhjälps-manualer och "tänk positivt"-industrin. Fick Pollak ditt brev? :p
2017-06-26

  vad gör jag nu
Vet inte heller hur en väljer glädjen men tankar och texter som denna ger en i alla fall hopp om mänskligheten.
2017-06-26
  > Nästa text
< Föregående

kravaller