Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Grattis Sverige!


Grattis på nationaldagen Sverige!
Med stolthet ser jag vår flagga svaja i vinden, med kärlek hör jag vår sång ljuda om frihet. Jag är glad att jag får vara med och bygga på just detta land – med bönen att vi på ett vist och rättfärdigt sätt ska förvalta det som blivit givet oss. Och aldrig i högmod ta för givet – det andra gett sina liv för att bygga upp. Istället i ödmjukhet föra stafettpinnen framåt de korta åren innan vi själva lämnar över till nästa generation.

Väl medvetna om att vi är blott runt 9 miljoner i en värld av miljarder av detsamma.
Väl medvetna om att alla inte är lika lyckligt lottade.
Men också väl medvetna om att länder inte är lyckans lottorader utan består av samhällsbygge som kostat tidigare generationer priset på varan vi idag åtnjuter. Och som vi en dag ska föra vidare till våra barn.

Ty geografiska platser skapar inte demokrati, rättvisa och jämlikhet.
Det är vi som gör.
Jorden skapar inte fördelning, människovärde och mat på bordet.
Det är vi som gör.
Världen varken förvaltar, förädlar eller förräntar det som blivit oss givet.
Det är vi som gör.

Att vara svensk är sålunda inget adjektiv – det är ett verb.

Ty dagen då en generation tar ovannämnda; demokrati, rättvisa och jämlikhet, fördelning, människovärde och mat på bordet för givet, blir dagen då snart nästa generation kommer att få ge sina liv för detsamma.

Därför är det med tacksamhet och stolthet jag idag ser flaggan svaja och nationalsången ljuda. Med beslutsamhet om att fortsätta bygga.




Övriga genrer av Regular
Läst 957 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2016-06-06 14:51



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
EU är ett hot mot demokratin.
2016-07-10

  Vici
Instämmer.

"Att vara svensk är sålunda inget adjektiv – det är ett verb."
Så väl skrivet!

Vi är ett folk som utmärker oss i världen genom att inte vilja ha koll på vad det innebär att vara just svensk.

Jag är stolt över den vackraste fanan i världen och allt vad den symboliserar av t ex frihet och solidaritet. Det gyllene korset mot den blå himlen...

Den som är trygg med sin identitet och har kunskap om och kan känna stolthet över sitt ursprung har oftast lättare att ha rätt förståelse och kunna känna riktig empati för andra.

Vi kan inte ta nämnda värden för givna. De måste försvaras och erövras.
Varje dag.

Låt oss fortsätta att förvalta, bygga på det goda och kämpa mot det onda!


2016-07-10

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Hur stor är Sverige med miljontals öar och bara en flagga, det var, vad som var bästa dagen på året. En bra plattform bygga på hopp med glädje, där varje landskap är öron märkt för kuggens barnbarn. Som hertiginnor och hertigen. När ser och träffar du på folkets barn printa textila mer en Astrid Lindgren sjukhus? Skriv till oss.
2016-06-10

  Thurizas
Fint och jag håller med i allt <3
2016-06-08

  Bibbi VIP
Instämmer till fullo.
2016-06-07
  > Nästa text
< Föregående

Regular
Regular