Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Illustration: Frank C. Papé, "The Virgin and the Whore", 1926.


D I P T Y K

I. M A D O N N A N
Se, den kyska madonnan
i hennes böljande, vita skrud.
Obefläckad, obegåvad, oerfaren.
Hennes blinda tro
leder hennes tomma blick
mot himlen,
sökandes gud.
Hennes jordliga kropp
är för henne
Syndens tempel;
en död mull
som man ej bör beså.
Hon väljer att ej
befrukta dess jordmån.
En torr öken
som kunde varit vacker
med en aldrig sinande källa
i dess mitt
om ”gud” blott tillåtit.

II. S K Ö K A N
Se, den sköna skökan
i hennes transparenta skrud.
Befläckad, bespottad, erfaren,
och framförallt: medveten.
Hon höjer ej en tom blick
mot de lika tomma skyarna, nej;
hon skådar med sitt skarpa öga
framåt, inåt, bortom…
Hon söker, nej finner, sin essens
och öser girigt ur dess källa
inom den hamn som blivit henne given.
Hennes jordliga kropp
är hennes instrument
vilket hon av ren vilja och kunskapstörst
lärt sig bemästra till perfektion.
I sitt svarta sköte låter skökan
galaxerna, dimensionerna, evigheten
dansa sin ändlösa dans.

Nu bjuder hon upp dig
med sin heta hand.
Vågar du?




Fri vers (Fri form) av Hermonius
Läst 401 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2016-06-06 18:11



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Hermonius
Hermonius