Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kachinadockor av enklare sort. Foto; Ego


Kachina Dolls

 

Eftermiddagens luft står stilla

Arizonas snustorra marker är heta

är dammolnet på avstånd en synvilla

ingen kan det säkert veta

 

Kanske är det Kachinas, andar, på färd

mot pueblons sandfärgade lerhus

för att rädda indianernas torra värld

eller bara för att ställa till lite bus

 

På kvällen ställer de till med dans och sång

förmedlar budskap mellan andar och folk

hoppas locka regn till skörden ännu en gång

är för majs, korn, bönor och squash en tolk

 

Kachinadockor blir till vackra konstföremål

enkla sådana ges som gåvor till barn

de vackraste kanske en gåva till blivande gemål

som leksak enkelt utförda i trä, fjädrar och garn

 

Jag ser på mina egna dockor och minns

Mesa Verde, berg och dammig natur

Hopis (de fredliga) med välbehag i minnet finns

en av många höjdpunkter på en tusenmilatur

 

Kachina Dolls på mig varje dag ser

kanske de även här om regn ber

vi utbyter ofta tysta tankar

jag dem högst av allt rankar

 

© Kjell Åhsberg 




Bunden vers (Rim) av Kjell Åhsberg
Läst 279 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2016-09-16 13:24



Bookmark and Share


  ULJO
Trevlig läsning
2016-09-19

  Bo Himmelsbåge
Rolig o välrimmad text om de värdeladdade, vackra och kraftgivande
kachinadockorna! Trevligt att få veta mer om denna intressanta indianska kulturföreteelse!
Tack!
2016-09-17

  Respons VIP
Intressant om en kultur som jag inte alls känner till.
2016-09-16

    ej medlem längre
Trevlig dikt om indiankultur och dockor. Undrar om det hjälper mot torka...
2016-09-16
  > Nästa text
< Föregående

Kjell Åhsberg
Kjell Åhsberg