Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Apan, en ångbåt och en dollar på fickan

Apan lämnade djungeln för flera tusen år sedan
Den var trött på att enbart syssla med överlevnad och att leta föda
bland snåriga fält och fientliga dungar
Den tog sikte mot stan för att göra sig hemmastadd bland diktare och filosofer
När apan hade anlänt packade den upp sina resväskor och checkade in i statshuset
som senare kom att förvandlas till ett sunkigt motell

Den gav sig ut på gatorna för att skapa sig en uppfattning om alla intellektuella storheter som passerade de väldiga avenyerna
En man stod på den praktfulla gatan och läste Fragment 31 för en grupp yngre barn
Apan kliade sig på huvudet och fascinerades över det outtalade som lät sig genomsyra samtalet
Utan att riktigt förstå visste apan att det var detta som hade tagit honom ut ur djungeln

*

Gatumusikanten sträckte fram handen för några mynt från passerande människor
Stravinskij på fiol är visst inget som går hem bland dagens konsumenter
De sparar sina pengar till viktigare saker
Innan handeln stänger för dagen tar de raska kliv in till de oändliga galleriorna
Här behöver de inte balsamera själen med de vitklädda människornas alster
Högtalarsystemet ger all information de behöver innan affärerna stänger

Apan stannar upp och beskådar det oändliga vimlet
Hur alla de andra hel- och halvaporna slits sönder i köttstycken
för att komma över den senaste telefonen
Hur en hona slår ett slag rakt över näsan på en annan hona-
så att näsan krossas och blodet sprutar som en gejser-
för att försäkra sig om att hon kan köpa den limiterade blusen

"Kanske skulle vi inte ha lämnat djungeln", tänkte apan
"Där hade vi åtminstone mat"









Fri vers av henke_r
Läst 363 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2016-10-29 19:13



Bookmark and Share


    jaybird
"En man stod på den praktfulla gatan och läste Fragment 31 för en grupp yngre barn
Apan kliade sig på huvudet och fascinerades över det outtalade som lät sig genomsyra samtalet
Utan att riktigt förstå visste apan att det var detta som hade tagit honom ur djungeln"

Charmerande absurt och med en oemotståndlig surrealism. Smakligt.
2016-10-29
  > Nästa text
< Föregående

henke_r
henke_r