Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Första gången på säkert tio år som jag skriver en sonett (enligt Petrarcas regler). Jag är skulle vara ytterst tacksam för utlåtande om formens riktighet (alternativ avsaknande av riktighet).


Nekrolog - en sonett

En klocka slår, den yttersta av dagar!
Ditt hjärta brister, drömmen liknar grus.
På torget mullrar massans grymma sus
ikapp med rikets bistra skattelagar.

Det stundande är ej för kräsna magar,
då bödelns lungor blåser ut ditt ljus
och röda fläckar hemsöker din blus.
När bilan fallit hörs det få som klagar.

Nu porlar forsen röd längs kullerstenar.
I vredesmodet fattar jag mitt don,
det vita arket bläcket förorenar.

Jag stormar när jag skaldar med arg ton!
Det är din nekrolog som jag förgrenar,
ty du nu färdas genom en död zon.




Bunden vers (Sonett) av Niklas Eriksson
Läst 246 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2016-11-02 06:57



Bookmark and Share


  K.S. Sollenhag VIP
Jag gillar den hursomhelst!
2016-12-23

  K.S. Sollenhag VIP
Jag är nybörjare jag. Jag skrev en sonett för någon dag sedan, men jag vet inte om jag gjorde rätt.
Jag tror att i den italienska formen ska de två sista stroferna rimma ABC ABC.
Som så: ABBA ABBA CDE CDE. Fast det finns olika former av sonetter. Och jag är inte säker.

2016-12-23
  > Nästa text
< Föregående

Niklas Eriksson
Niklas Eriksson