Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Detta är en mailintervju som jag gjort med det väldigt bra bandet Browsing Collection för en liten papperstidning, men eftersom jag tycker att den även borde finnas på nätet så publicerar jag den också här.


Intervju med Browsing Collection

Den avslutande dagen av Malmöfestivalen 2016 hade jag befunnit mig utsocknes sedan morgonen. Då jag framemot kvällen återvände till Malmö och steg ut från Centralen möttes jag av en tryckvåg rockmusik som strömmade mot mig från andra sidan kanalen. Det lät så bra att jag struntade i att hoppa på bussen. Istället gick jag över bron för att lyssna och därmed upptäckte jag det fantastiska bandet Browsing Collection.

Bandet kommer från Skövde och består av Carro Karlsson (trummor), Mimi Brander (sång/gitarr), Moa Lenngren (gitarr/sång) och Nora Lenngren (bas/sång). Det är en rutinerad kvartett med cirka 200 spelningar bakom sig sedan starten år 2008. Och målsättningen är, enligt deras hemsida, att ta över världen inklusive solsystemets samtliga planeter. Nyfiken på att få veta mer om bandet mailade jag ett antal frågor och fick en vecka senare ett svarsmail undertecknat av Moa Lenngren.

 

Hur bildades Browsing Collection?

2008 träffades Moa Lenngren och Carro Karlsson på högstadiet och började spela ihop med några kompisar. Efter ett tag insåg de att de behövde en basist och då kom Moas lillasyster Nora Lenngren väl till hands och fick hastigt lära sig låtarna två dagar innan en utav bandets första större spelningar. Med åren har bandmedlemmar kommit och gått men det var inte förrän sommaren 2014 som bandet blev komplett med sångerskan Mimi Brander.

 

Vad betyder ert bandnamn och hur kom ni på det?

Namnet kommer från ett dataspel, Frets On Fire, där man spelar gitarr på tangentbordet (liknande Guitar Hero). När skärmen laddar står det “browsing collection” och vi tyckte det lät ballt så vi knyckte det direkt.

 

Hur skulle ni vilja beskriva er musik?

Vi skulle vilja beskriva den som svinbra, andra skulle väl kalla den för hårdrock.

 

Vad är det i ert tycke bästa och klokaste som sagts eller skrivits om Browsing Collection?

“Ni är bättre än One Direction”

 

Och det sämsta/dummaste?

Förra sommaren vann vi en tävling via Record Union där band från hela världen fick skicka in en låt och tävla om att få spela på Putte i Parken (Kungsträdgården i Stockholm). När det släpptes och blev officiellt på RU’s hemsida var det en och annan avundsjuk förlorare som genast gick igång på att vi var tjejer som bara får allt serverat på ett fat och absolut inte förtjänade att vinna. En utav dem som blev mest upprörd slängde ur sig en hel drös med onödiga och riktigt elaka kommentaret samt påstod att hans band var bättre och borde ha vunnit. Men vi gick in och lyssnade på dem och de var inte bara dåliga och otajta, de var fula också.

 

Vilka är de vanligaste fördomar ni möter som tjejer som lirar rock och hur bemöter ni dessa?

Folk har överlag inställningen, innan de hört oss spela, att vi kommer vara dåliga. Ljudtekniker kommer gärna fram och vill hjälpa oss med diverse “avancerade” grejer som att stoppa in kabeln i stärkaren och rätta till mickstativet. Vi är väl rätt så vana vid att folk har den inställningen, att vi är nybörjare och inte kan något, men vi tar det mest med en klackspark och bevisar dem fel senare. Självklart känns det förnedrande och vi blir ofta irriterade och trötta på att ingen förväntar sig något av oss. Men å andra sidan är det rätt gött när någon kommer och roddar åt oss så vi brukar bara spela med så vi kan lägga krutet på scen och bjuda på en kick ass show istället. Då kan de gott få känna sig lite dumma efteråt.

 

Vilken är den bästa fråga ni fått av en intervjuare och hur besvarade ni den?

Vi kan dessvärre inte riktigt komma på någon specifik fråga ställd av en intervjuare som sticker ut ur mängden. Men en gång var det ett fan som skrev till oss och undrade hur våra fötter luktar efter gig. Vi svarade uppriktigt och ärligt, att de luktar förjävligt.

 

Vilka är fördelarna med att spela i ett band som helt består av kvinnor? Vilka är nackdelarna (om det finns några förutom fördomar utifrån) med att spela i ett band som helt består av kvinnor?

Fördel: Vi umgås så mycket när vi turnérar att vår mens börjar synka. Nackdel: Vi umgås så mycket när vi turnérar att vår mens börjar synka.

Skämt å sido, det finns såklart både för- och nackdelar med att spela i ett band bestående av endast kvinnor och vi försöker att se det positiva främst. Tyvärr bokar festivaler ofta väldigt få kvinnliga band och det blir därför svårt att bli bokad om de redan bokat en kvinnlig akt. Däremot finns det andra arrangörer som lägger manken till och anstränger sig lite för att boka 50/50. En annan nackdel är att bara för att vi råkar vara fyra brudar som spelar i band så förväntas vi driva någon form av kvinnokamp i allt vi gör. Vi ses av någon anledning i första hand som kvinnor som spelar musik istället för musiker och i intervjuer får vi alltid frågan om hur det känns att vara kvinna i band. Det vore trevligt att någon gång endast få prata om sin musik istället för sitt kön.

 

Vilka band är ni främst influerade av?

Vi lyssnar på väldigt olika band och har inga direkta influenser. Något som vi känner är viktigt är att inte begränsa oss i vårt musikskapande och tycker vi att någonting låter gött, oavsett genre, så tar vi inspiration från det. Men när vi snor något så gör vi det från Royal Republic.

 

Vilket är ert yttersta mål som band?

Vårt långsiktiga mål kommer alltid vara att ta över världen, men så länge vi får möjlighet göra det vi vill och det som känns rätt så är vi mer än nöjda. Sen är det ju otroligt upplyftande när folk diggar det vi gör också.

 

Sommaren 2015 spelade ni på Sweden Rock. Hur var det och var Sweden Rock det hittills största, eller har ni något annat som ni räknar som er största upplevelse som band?

Vi kan absolut inte sticka under stolen med att det var något av det största och häftigaste vi varit med om, både upplevelsemässigt och spelmässigt. Sweden Rock har ett otroligt bra arrangörsteam och de tar verkligen väl hand om sina band. Vi fyllde hela tältet (det var ett skitstort tält) och vi sålde merch som smör i solsken. Helt klart en av våra största spelningar. Däremot var det inte den första stora festivalen vi spelat på då vi spelat på bl. a. Getaway Rock, Siesta!, Putte i Parken m.m. samt utomlands innan Sweden Rock. Det är svårt att avgöra vad som genom åren varit den största upplevelsen vi varit med om, men det ballaste som hänt måste ju ändå vara när the one and only Ylva från Bolibompa skickade ett personligt mail och headhuntade oss till Minimello. Vi hade tidigare fått flertalet olika förfrågningar om att vara med i stora Melodifestivalen, som vi tackat nej till, men att få förfrågan av Bolibompa är en helt annan sak. Hur kul som helst!

Under namnet Bam! medverkade ni med låten ”Kan ni fatta” i Barnkanalens Minimello 2015 – en låt som handlar om att vilja få vara sig själv. Vilka reaktioner har ni fått på den medverkan? På vilken plats kom ni? Hur önskar ni att låten och ni som band upplevdes av Minimellos tittare?

Vi själva tycker att låten är svinbra och den fick även högsta betyg av Svenska Dagbladet. Dessvärre var det svårt att förklara för våra inbitna hårdrocksfans hur stort Minimello är och det blev ingen vidare hype på våra sociala medier. Vi fick större reaktioner när Mimi och Nora var med tio sekunder i Ullaredsprogrammet på kanal 5. Däremot var det massor med kids som röstade på vår låt i Minimello och vi hamnade på andra plats i vår deltävling samt andra plats när vi var med i “andra chansen”. Vi vill bara att alla ska fatta att det är viktigt att vara sig själv och hur najs det är med hårdrock.  

 

Är Moa och Nora släkt med 1700-talspoeten Anna-Maria Lenngren? Och i så fall på vilket sätt?

Det är vi tyvärr inte. Men Nora matchade med en kändis på tinder en gång.

 

I vilken utsträckning har ni haft kontakt med Popkollo och vad har Popkollo betytt för er?

Vi älskar Popkollo! Det är världens bästa grej! När vi var yngre så fick vi åka på något liknande, och Mimi har själv varit både deltagare och ledare på Popkollo, så när vi fick förfrågan att komma och gästa och inspirera så tackade vi självklart ja och har genom åren gästat kollon i olika städer över hela landet. Det betyder mycket för oss att få sprida spelglädje och prata om våra erfarenheter för att peppa unga ickemän att spela musik.

(Intervjuarens anmärkning: Vill du som läser detta själv se den mycket bra konserten från Sweden Rock så finns den i sin helhet i en proffsinspelning på Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=cnB46HxYHW0)

 

 
Övriga genrer (Journalistisk text) av Herr Farbror
Läst 300 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-11-20 21:56Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Herr Farbror
Herr Farbror