Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Nybrostrand ligger ca 10 km från Ystad. Ystad ligger ca 50 minuter från Malmö med tåg. Jag växte upp ännu längre ut på landet. 50 minuters bussresa med 572:an mot Simrishamn, hoppade av vid Löderups skola.


Minnen från förr

Det vackraste jag minns en november dag,
Är en scen från nybrostrandsbadet. Jag går på mellanstadiet, är tanig och udda. Grindar för att ta magister-märken.
Idag är pappa med och jag har fått en tia till att gottis. Jackpot med andra ord.

Men den här bilden jag minns, handlar inte om mig. Det handlar om

”Johan, 9 år.” Han har 7 och 50. Och han ska maxa skiten ur den här godishandlingen. Fyra sura s, vad blir det. 2 kr? Ja. Och så .. vill jag ha .. vad kostar lakrisfiskarna? 1 kr stycket? Nej. Tefaten? 3 för en krona. 6 tefat, nä inte gröna. Gula och röda. Vad blir det? 4 kr. 3 och 50 kvar. Vad kostar banana skids? 1 krona stycket? Ta två. Har du nåt för 50 öre? Två gelegrodor? Ja, tar vi två såna. Snusklubban kostar den ett eller? Ja. Ta en sån.
Johan har en vit liten påse med
4 sura S, 6 tefat- gula och röda. 2 stora banana skids, det här var innan de blev mindre i storlek och så mjuka. 2 gelegrodor och en snus-klubba. Allt för 7 och 50. Han är 9 år, han har simmat 12 längder, druckit två glas saft och just nu är han kung.
Kompenensglädjen. Stoltheten.
Han pratar skånska på ett sätt som Malmö- och Lundabor på kommer reta honom för när han blir äldre. Men i nybrostrand pratar alla så. Här är det okej. Kanske retar man bönderna som bor längre ut från Ystad, alltså dom från Glemmingebro, Löderup och ännu längre ut på obygden.
När Johan blir äldre kommer han gilla fotboll eller handboll, få två portioner mat eller fler i skolmatsalen på Österportskolan. Han kommer bära mjukisbyxorna från idrottsgymnasiet med stolthet.
Samma stolthet som när han maxat godisinköpet vid nybrostrands badanläggning, en varm sommardag. Han kommer hoppa från 1an, säga ”titta mamma”. Han kommer gå upp till 3an, ”den högsta” men bestämma sig för att han ”vill hoppa en annan dag”, på det där sättet han redan lärt sig att inte prata högt om rädsla.
Jag var inte gammal, när jag såg Johan i action, före mig i kön. Jag märkte att det tog en jävla tid, men att det fick ta tid. Sol, bad och godis. Det var enkla nöjen och 7 och 50 var en förmögenhet. Det fick ta tid.
Johan var en av dom som sprang på plattorna bredvid bassängen, fastän det var vått; fastän man inte fick. Fastän mamma Karina skrek på honom. Han var upptagen med att ha bråttom upp på trampolinen.

Och jag pratade inte skånska, var inte där med vänner. Pappa var långt bort, men jag mig kände hemma i stunder som dessa. Andra ganger var jag otålig eller orolig, ville att folk skulle handla snabbt eller tänkte att de tittade på mig konstigt.
Tyckte ungarna skulle ta en gott och blandat, ge tonårskillen 13,50 och gå därifrån, inte välja och vraka.
De hade fått sätta in en halksäkrad pall, så att de små barnen skulle kunna se ner på godiset.
För nånstans hade ägaren av godisbutiken förstått att det här var en viktig ritual, när man badade. Att få ansvaret att handla själv. Att få ta sig tiden att välja småplock. Så det gällde för dom att märka ut godis så de kostade 3 för 1 krona. 2 för 50 öre. För att möjliggöra valsituationer som får ta tid. Som får vara viktiga.

När det är min tur köper jag baconsnacks och äter tills de är slut. Sen blir jag törstig och dricker jag saft. När pappa frågar vad jag ska göra sen, svarar jag att det är dags att flyta i 5 minuter, sen ska jag trampa vatten i 5 minuter. Pappa säger att vi måste vänta en stund så jag inte får kramp.

Idag hade jag kallat honom för en lögnare, men då vilade jag godtroget i solstolen tills ivern inte gick att hejda.

När jag blir pappa kommer jag säga samma lögn till mina barn, för att få en stund bredvid dem i solstolen efter fikan.
De kommer få motsvarigheten till en tia för att få köpa snacks. Och få uppleva samma förväntansfulla stund i kön till godisdisken.
Övriga genrer av For the thrill of it
Läst 335 gånger
Publicerad 2016-11-30 14:35Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

For the thrill of it