Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Julens öden

Jag ser staden glittra
vid midvinterns tid
spår av människoöden
kring julkvällens frid

En snögubbe vinkar
när snön faller ner
i fönstret vid torget
en ljusstake jag ser

Vid gågatans trängsel
står uteliggarens gäng
de sjunger julens sånger
och väntar sig en peng

En man springer snabbt
med julens sista gran
julstjärnor blinkar
kring gatorna i stan

En flicka säljer kärlek
i en sliten trappuppgång
ångest och förtvivlan
till en ton av julens sång

En kvinna köper klappar
trippar hemåt på tå
på spisen kokar gröten
där i hemmets ljuva vrå

I en fastighet på söder
firar pundargänget jul
drar en sil i månens sken
där på golvet i ett skjul

I ett borgarhem på norr
firas jul i kvällens ro
barnen väntar på tomten
med spänning kan man tro

På bänken fylld av snö
står glöggflaskan tömd
den som där har sovit
är nu borta och glömd

Vid braskaminens värme
syns kärleksglöden stor
i barnens ystra dans
bärs julglädje så stor

Under gatlyktans sken
står någon och fryser
är sparkad och slagen
så att själslivet ryser

I huset bredvid kyrkan
där mår ingen illa
änglakören klingar
och ljusen brinner stilla

Det smällde i gränden
ett julens fyrverkeri
en man på gatan blöder
vållar stort bryderi

På granens gröna grenar
smällkaramell och stjärna
ett bord med julens skinka
vi spisar mer än gärna

Julen är en glädjens tid
för gammal och ung
dock är det många själar
som finner julen tung

Jag går i julens fotspår
vid midvinterns tid
där människoöden gått
kring julkvällens frid

(Copyright © ULJO)




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 474 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2016-12-21 03:43



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
Insiktsfullt
2016-12-28

  ResenärGenomLivet VIP
En fin dikt om julens fram och baksida...
2016-12-24

  Ann V Åhsberg VIP
Mycket bra beskrivet!
2016-12-22

  M.Eta
"Jul, jul strålande jul
Många tycker det är kul
andra upplever bara strul...."

Så börjar en av mina verser jag skrev för ett par år sedan, din beskriver också julens vedermödor och eller glädje. Jättebra!
2016-12-21

    ej medlem längre
Här var det glimtar av alla sorters julfirande, både glada och bedrövliga! Sorgligt att många ska ha det svårt!
2016-12-21

    Dan Myrbeck
Bra om hur olika julen ter sig
för olika människor.
2016-12-21

  Marita Ohlquist VIP
Bra förmedlat om jul i skilda världar!
2016-12-21

    ej medlem längre
Insiktsfullt och berörande beskriver du den mest komplexa högtiden av alla.
2016-12-21

  Niliboy
Ja, vi önska frid å tänker på dem som är ensam i juletid! Fint skaldat!
2016-12-21
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO