Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Andreas "Judas" Ekholm publicerad i ÅSS Emellan 

Ångest, ångest är min arvedel

min strupes sår, mitt hjärtas skri i världen, är de inledande raderna i den första dikten i diktsamlingen Ångest från (1916) skriven av Pär Lagerkvist. Samlingen räknas till Expressionismen som också innehåller verk som Strindbergs Drömspel och Munchs Skriet. Men ångest är fortfarande ett viktigt tema inom skönlitteraturen och konsten då det ständigt är ett påtagligt inslag i männsikans verklighet.

Poeter.se medlemmen Andreas "Judas" Ekholm har fått sina dikter publicerade i ÅSS Emellan, ÅSS Ångestförbundets tidning. Poeter.se har fått äran att ställa några frågor till Andreas.

 

Grattis till publiceringen! Hur känns det?

Tack. Det känns alltid kul att bli uppmärksammad för något bra man har gjort. Att dessutom få publiceras i ett magasin som Svenska Ångestsyndromsällskapet – efter att själv ha levt hela livet med svår ångest – är förstås extra kittlande.

Varför tror du de valde just dessa texter av dig?

Det var faktiskt så att jag taggat mina dikter med just ”ångest”. Fick en förfrågan om jag ville medverka i tidningen, och sedan sände jag över fem dikter till tidningen. En valdes bort, efter den var för mörk, haha.

Uppslag i ÅSS Emellan nr 1 2018.

Vad handlar dina dikter om?

I mina dikter försöker jag återspegla det samhälle som inte alltid visas upp. Det som ligger bortom det glättiga, lyckliga, lyckade – där människor är trasiga, mår dåligt, har det väldigt svårt – där ångest, spleen och depressioner sättar käppar i hjulen på deras färd genom livet. Rosor och solnedgångar får andra skriva om.

Vad motiverar ditt skrivande?

Jag har skrivit sedan jag var en liten skitunge. Numera gör jag det både av [arbets]glädje och i lite terapeutiskt syfte. Men jag skriver väldigt mycket humoristisk text också, det ger mig lika mycket som att skriva av mig ångestriden text. Så tro inte att jag är en surmulen gothare som sitter hemma och skär mig med en engångsrakhyvel och skyller allt ont i världen på Disneyland, haha.

Har du publicerats tidigare?

Jajamensan. Släppte e-boken ”Ogräs i idyllen & smutsiga naglar” På Serum Förlag, och medverkar i antologin ”Förlaget som Gud glömde” på Vertigo Förlag. Skrev dessutom dagsverser på Upsala Nya Tidning under en period.

Hur vet du när en dikt är bra/färdig?

Det är en svår fråga. Jag återkommer ofta till en dikt flera veckor efter att den är ”klar” och hittar små krumbukter jag vill fila på. Så även om den känns färdig och jag ”publicerar” den, så går det nästan alltid att slipa den vassare.

Vad har poeter.se betytt för ditt skrivande?

Det har betytt att jag träffat – inte så många, men väldigt kompetenta, vänliga och extremt duktiga poeter, som sitter inne med mycket bra respons, vilket gör det väldigt kul att publicera mina alster här, samt att få läsa deras [och andras] texter. Hela idén med sidan är ju ett genidrag.

Har du något tips till medlemmarna på poeter.se?

Mitt tips är kort och gott: Skriv det DU gillar och var dig själv! Leta inte efter likes och ryggdunkningar, utan hitta din egen stil. Det kommer att löna sig i längden och är så oerhört mycket roligare att läsa än en femtioelfte dikt om hur någon har fångat en fjäril.

Poeter.se tackar Andreas för intervjun och önskar igen grattis till publicering!

Ni finner Andreas texter på poeter.se här-->

 

Mer om Ångestförbundet ÅSS

Ångestförbundet ÅSS verkar för dig som är, eller har varit, drabbad av olika ångestbesvär; huvudsakligen paniksyndrom, social fobi, generaliserat ångestsyndrom (GAD), posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) eller andra liknande tillstånd. Självklart är familj och vänner välkomna som medlemmar. Vi vänder oss också till dig som arbetar med psykisk ohälsa i din yrkesroll. Vi bedriver intressepolitiskt arbete på alla plan för att uppmärksamma den psykiska ohälsan i Sverige.

På lokal nivå har vi många lokalföreningar som arbetar ideellt med exempelvis självhjälpsgrupper och studiecirklar för bättre psykisk hälsa. Det kan också vara sociala aktiviteter som biokvällar, spelkvällar, gemensamma restaurangbesök, picknick, julfest med mera. Det blir tillfällen att träffa andra människor i samma situation som du själv och utväxla erfarenheter och upplevelser.

Många som är verksamma inom Ångestförbundet har egna upplevelser av ångestsjukdomar och vi arbetar utifrån dessa erfarenheter. Vi är alltså inte formellt utbildade i medicin eller psykologi. Genom våra lokalföreningar och kontaktpersoner runt om i landet har du möjlighet att träffa andra som förstår hur ångest kan kännas och att du inte är ensam om att känna som du gör! Välkommen att höra av dig! Hemsida: https://angest.se/riks/
Blogg (Tävling) av Redaktion poeter.se VIP
Läst 135 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-12-23 11:38Bookmark and Share

  Redaktion poeter.se
Redaktion poeter.se VIP

Senaste nyheterna
Årets antologi - poeterna presenteras!
Det är med glädje vi nu kan presenterar de utvalda deltagarna till årets antologi. Vi är mycket glada för den stora responsen i år. Temat för i år har legat varmt om hjärtat. Vi som läst alla bidrag vill framföra att årets bidrag har hållt hög kvalité

Decembertävling Nr 2
När tredje ljuset brinner är snart Lucia här hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär

Decembertävling
Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Alla sova i enslig gård, djupt under midnattstimma. När nu årets sista månad har kommit och decembermörkret har gjort sitt intåg tänkte vi från poeter.se sida räkna ner till jul, ledighet el