Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Pojken i randig pyjamas

De träffades vid stängslet
två pojkar av olika sort
några dagar under kriget
ett möte som blev kort

Den ena oförstående
medan en såg sanningens land
ett läger i förintelsen
långt från paradisets strand

De vann varandras vänskap
trots förbudets lag
en lek på olika sidor
där vinden blåste så svag

De möttes där i solen
och lekte som pojkar gör
helt oförstående om nuet
det som egentligen stör

En dag blev leken allvar
och den ena pojken försvann
iklädd en randig pyjamas
blev han den som inte vann

De fördes båda i gruppen
som utvaldes denna dag
det sas att de skulle duscha
en lek utan rätt behag

Det söktes efter sonen
som av slumpen hamnat fel
men försent tändes ljuset
för kroppen var redan stel

Ett misstag begånget
så svårt att rätta till
ett oskyldigt litet barn
när ödet inte riktigt vill

(Copyright © ULJO)




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 625 gånger och applåderad av 21 personer
Publicerad 2016-12-30 05:49



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
Starkt berörande text...
2017-01-02

  Anoo Niskanen VIP
Mycket berörande. Har läst boken...
2017-01-02

  Bo Himmelsbåge
Det är så lätt att hamna på fel sida om stängslet mellan Liv o Död...
Detta lärde oss andra världskrigets nazistiska utrotningsläger...!

Någon enstaka gång hamnade bödlarnas egna barn på fel sida,
av slumpen och avrättades...
Detta väckte säkert bödeln,
på ett oerhört smärtsamt sätt...
men ack, alldeles för sent...!

Låt oss dra lärdom av detta!

Fint beskrivet av Dig i Din rimmade dikt!
2017-01-01

    Birgersdotter VIP
Starkt berörande
2017-01-01

    Elisabeth Nilsson VIP
Du levandegör verkligen historiens tragiska ögonblick, med din berättelse.
2016-12-31

  Eva Helene VIP
Att hamna på rätt eller fel sida och gå olika öden till mötes är grymt och utan rättvisa. Speciellt när barn drabbas blir man extra starkt berörd.

2016-12-30

  Åse Tropp VIP
Starkt och levande!
2016-12-30

  louisegirl
Tänkvärd berörande dikt
2016-12-30

  Änglaögon
Starka känslor i denna tankeväckande text.
2016-12-30

  Marita Ohlquist VIP
Stark text som framkallar rysningar!
2016-12-30

  Ann V Åhsberg VIP
Berörande . . . vi får aldrig glömma men det har vi trots allt gjort, eller?
2016-12-30

    Dan Myrbeck
Berörande om olika öden.
2016-12-30

  thyra
Berörande och viktig! Tack!
2016-12-30

    ej medlem längre
Berörs ända in i hjärtat av dina ord och dess innebörd.
2016-12-30

  Maria Sundelin VIP
En mycket bra film
Som väcker eftertanke
2016-12-30

  Marianne Räf
Det är en vansklig värld vi lever i.
Det visar med tydlighet denna dikt!
2016-12-30

  Niliboy
å, så kärt berättat om våra livs värsta förintelse. Gud välsigne!
2016-12-30
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO