Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Som rimfrost i fjolårsgräset

Hos oss i Finland går språkdebatten het i dessa dagar efter att Sannfinländarnas ungdomsparti Finsk ungdom gått ut på sociala medier med en hatvideo mot den obligatoriska skolsvenskan i Finland. (kolla Youtube, finsk ungdom). Jag och otaliga finlandssvenskar känner oss just nu väldigt kränkta och illa till mods över detta hat mot oss. Jag känner personligen stor oro och otrygghet för egen del och för mina barn, inför framtiden i Finland, vårt vackra tusen sjöars land....



Och utanför mitt fönster
färgas himlen purpurröd.
I vinternatten
jag räknar stjärnorna
och försöker förstå.

Den här nya skymningen
känns så frusen.
Avstånden mellan
stjärnorna är milslånga.
I de mörka mellanrummen
finns du,
finns jag.

Vi är som rimfrost i fjolårsgräset
och glittrande vinterdagg
med en längtan efter junihand
och
medan frostrosor föds
i våra frusna händer
dalar stjärnorna mellan våra fingrar
utan att vi förstår varför.


Copyright text och bild/Änglaögon




Fri vers av Änglaögon
Läst 1116 gånger och applåderad av 21 personer
Utvald text
Publicerad 2016-12-30 18:22



Bookmark and Share


    carinamnm
Förstår din oro och jag kan inte heller se att det skulle vara en nackdel med flerspråkighet, tvärtom!
Men en del odlar hat, okunskap och avstånd hellre än kärlek, insikt och delande.
Det är skrämmande! Tack för dina texter!
2017-01-08

  Anya VIP
Oj så fint. Du har en egen stil...junihand...frostrosor... Jaa att räkna stjärnorna och försöka förstå är en klok men svår gärning.
2017-01-04

  Lindha W Gustavsson
Tycker om din text såsom alla du skriver - så mycket känslor som berör.
Jag kan heller inte förstå varför man ser det som ett hot att kunna flera språk - det är ju enbart en tillgång. Vackert foto.
2017-01-03

  Beatriz Quevedo de Hansen VIP
Dina ord berör! Vackert förmedlat!
2017-01-02

  Bo Himmelsbåge
Trist, att vissa grupper ser det som ett hot i Finland, att kunna ett grannlands språk... det borde väl istället vara en tillgång... särskilt som en hel del finländare är svensktalande...!

Dessa tankar är sensibelt utformade i Din efterföljande dikt!

Tack!
2017-01-01

  Iréne S Räisänen VIP
Berörande.
2016-12-31

  Janina Kaminska
Bra skrivet. Berör..
2016-12-31

  Johan Strömstedt
En välskriven text. Jag skall gå in och läsa på, men förstår din oro.
2016-12-30

  ULJO
En gediget skriven och framförd text
2016-12-30

  Silverstripe
Bitande välskrivet.
2016-12-30

    ej medlem längre
Orden väcker både tankar och känslor.
2016-12-30

  Marita Ohlquist VIP
En utomordentligt bra text som förmedlar situationens allvar!

2016-12-30
  > Nästa text
< Föregående

Änglaögon
Änglaögon