Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag lägger ut små aptitretare från min bok "eroteo och Ömhetens son". Mer info om boken finns under "utgivet".


eroteo och Ömhetens son (6)

Sexualiteten var inte tabu i det antika Egypten utan den var öppen och tillåten. Skuld och skam är senare uppfinningar. Den var en viktig sida av livet från födelse till död och återfödelse. Singlar och gifta par älskade med varandra. Gudarna själva var jordiska nog att kopulera. Egyptierna trodde till och med på sex efter döden. Religionen var full av berättelser om otrohet, incest, homosexualitet och onani.

De heliga ”prostituerade” var troligen högt aktade medlemmar av societeten, eftersom de hörde samman med gudar och gudinnor som Bes och Hathor. De smyckade sig med kläder och make up. Vissa kvinnor bar genomskinliga blå pärlbroderade fisknätsdräkter. De målade sina läppar röda och tatuerade sig på brösten eller låren och kunde ibland ses vandra i följen helt nakna. Det finns inga bevis för att de tog emot betalning för sina sexuella handlingar, så termen ”prostituerad” är kanske inte helt korrekt.

Vad de unga kvinnorna stod för är en öppen fråga. En teori är att de helt enkelt förbereddes för äktenskap. En annan att de var associerade till kringresande musik- och dansgrupper för att skaffa sig sina första sexuella erfarenheter. De bar med sig sistrum och menat, instrument som både i klang och hantering förknippades med kvinnlig sexualitet. Grupperna hörde samman med födelserelaterade gudar och gudinnor och hade förutom musik och sex ett uppdrag att hjälpa till vid förlossningar.




Prosa av Petter Wingren
Läst 350 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-12-31 10:15



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren