Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Gloomy sunday

En bitter morgon. Himlen är ljuvt blå, som om föregående kvälls naivitet skulle ha färgat den.
Bittert kaffe och knaster från skivspelaren. Good morning heartache, Billie vet precis vad det handlar om. Hennes röst har levt ett bittert liv, decennier före mig. Så möts vi här, och det är kristallklar isluft utanför lägenhetens sköra fönster.
Jag identifierar mig med er, fönster, kalla på utsidan och med kontrasterande, outhärdlig värme som trycker på insidan. Allt jag gjorde var att observera.
På bordet står uppdruckna vinglas, men det finns inget spår av honom, vilket jag hade föredragit. Spår av hans ylletröja eller avfallna hårstrån, blott det enda spår som finns här är det stora hålet i huvudet. Bredvid de tomma flaskorna ligger min hjärna och flinar förnöjt. Smuttar på det sista av ginet, medan hjärtat ojar sig och springer i cirklar i badrummet, hög på smärtstillande.
Till och med väggarna är bittra.
Hade jag varit i New York hade bitterheten blandat sig väl med avgaserna, men här, i den oförstörda landsbygden finns det inget som kan dölja den bittra nattens eftersmak. Snöklädda björkar stoltserar prydligt och låter solen gnistra på deras grenar. Naturens skönhet finns här endast som ett stort hån mot mig och den står i stor kontrast till vad som finns inuti.
Body and soul, vad fanns kvar av det?
Jag blir förnärmad av att kylskåpet gapar lika tomt som min mage. Så måste jag bittert släpa ut min kropp i den rena kylan för att göra något så alldagligt som att handla. Jag var säker på att allt detta var ett hån mot min miserabla existens.

Väl nere på stan gjorde jag revolt mot min ekonomi och fyllde kundvagnen med löjrom och ostron. På bolaget valde jag med noggrannhet ut tre champagner i 500-kronorsklassen. Ingen skulle få säga åt mig vad jag kunde och inte kunde få. Aldrig mer!
Prinsessa av 20-talets Manhattan, hänger min klänning rak och formlös på min kropp. Från och med nu skulle jag bara omge mig med fjädrar och champagne. Då skulle han få se, hur lite han var värd i jämförelse med mig och mitt liv.
Gloomy Sunday, jag tar ett bad i flytande guld. Blir jag dyr nu?
Prosa (Kortnovell) av Fredrika Grundström
Läst 160 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2017-01-14 16:50Bookmark and Share


  Soledad VIP
Stark, naken, bitter, rebelisk text. Din berättarteknik fångar mig! Jättebra
2017-01-16

  K.S. Sollenhag VIP
Prosa med hjärta och hjärna på rätta stället! Bravo! Jag gillar hennes alienation till sin omgivning och drömmen om 20-talet.

2017-01-14
  > Nästa text
< Föregående

Fredrika Grundström