Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag lägger ut små aptitretare från min bok "eroteo och Ömhetens son". Mer info om boken finns under "utgivet".


eroteo och Ömhetens son (7)

Maktkamp mellan Jahvé och Gudinnan visar sig vara en viktig drivkraft i bibelns texter. Kvinnlig sexualitet är det stora hotet för jahvismens patriarkat. De tre gudinnorna Hathor i Egypten, Ashera i Kanaan och Inanna i Sumer har likartat symbolspråk som kombinerar andlighet och erotik. Jahvismens strategi är trefaldig. Våld: kan vi inte förgöra det kvinnliga, negligering: så kan vi förneka det, assimilering: eller ta över det och göra det till vårt. Assimileringen har resulterat i ett blommande lyriskt språk.
Paulus gestaltar rörelsen från ”nit” till ”Nåd” i sin kamp med sitt patriarkala arv. I ”Nåden” får hans gudsbild kvinnliga drag, men så långt som till uppbrott från den patriarkala guden kommer han aldrig. Ur Paulus språkvärld hämtar jag inspiration till en ny symbol: ”Ömhetens Son.”




Prosa av Petter Wingren
Läst 379 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2017-01-22 15:19



Bookmark and Share


  Carl-Johan Bachofner
Tack. Jag har alltid undrat över Höga visans roll i bibeln.
2017-01-22
  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren