Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
wikipedia


lever kung Oidipus ?



"Oidipus föds i Thebe som son till kung Laios och drottning Iokaste. Det spås av oraklet att han skall döda sin far och gifta sig med sin mor. För att undvika detta sätter de ut honom som liten på en äng. Men en herde hittar honom och ger Oidipus till en kungafamilj som inte kan få barn. När han vuxit upp blir han spådd att han ska döda sin far och gifta sig med sin mor. För att detta inte ska ske flyr han till Thebe, den stad där hans riktiga föräldrar bor. I en T-korsning möter han en gammal man som sitter i en vagn dragen av häst. De blir osams om vem som skall väja för den andre, och i handgemänget dödar Oidipus den gamle mannen ovetande om att det är hans biologiska far. Han tror att Polybos är hans far. Gudarna har lovat att den som löser sfinxens gåta skall bli kung i Thebe. Gåtan är: vad är det som först går på fyra ben, sedan två och till sist tre ben? Oidipus svarar att det är människan. Gåtan är löst. I och med det blir Oidipus kung i Thebe och får gifta sig med änkan efter Laios. Oidipus gifter sig alltså med Iokaste utan att veta att det är hans riktiga mor".

Motsvarigheten hos döttrar är det sk Elektrakomplexet...dvs dotterns fasthållande vid sin pappa och aviga inställning till mamman.





Övriga genrer av Gunnar Hilén VIP
Läst 422 gånger
Publicerad 2017-01-22 15:29



Bookmark and Share


  i af apa
Har du lästa Oidipus i Kolonos?
det är fortsättningen. Ismini (Ismene på svenska) är det enda som överlever
familjen...
2017-01-26
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP